Arafat: Oamenii sa nu sune la 112 doar pentru testare

Seful Departamentului pentru Situatii de Urgenta, Raed Arafat, indeamna populatia sa nu apeleze numarul de urgenta 112 doar pentru a cere testarea.

El a precizat ca persoanele asimptomatice sau cu simptome usoare trebuie sa sune la directiile de sanatate publica, in cazul carora se vor lua masuri pentru a creste capacitatea de raspuns.

“Apelul catre populatie este urmatorul: sa nu apeleze la 112 pur si simplu pentru a fi testati. Sa nu apeleze la 112 si sa spuna ca au lipsa de gust, lipsa de miros numai ca sa vina cineva sa ii testeze. Asta incarca foarte mult sistemul de urgenta. Apelurile la 112 trebuie sa fie apeluri de urgenta. Persoanele care au ramas acasa pozitive, daca se agraveaza situatia lor, da, apeleaza la 112. Dar pentru cineva care doreste sa mearga doar pentru evaluare exista celelalte numere de telefon si call center-ul de la DSP. Deci 112 ramane un numar exceptional, pentru urgente si asta e rugamintea noastra catre toata populatia, pentru ca se simte presiunea ca oamenii apeleaza la 112 pentru situatii care nu sunt situatii critice” a declarat Raed Arafat, citat de Agerpres.

Totodata, el a precizat ca persoanele care au intrat in contact cu bolnavi de COVID-19 si care nu au simptome trebuie sa se autoizoleze la domiciliu pentru o perioada de 14 zile, fara sa fie obligatorie testarea.

“Asta este regula, iar a da telefon pentru a solicita testare, pentru ca doresc testare, asta incarca foarte mult sistemul si ne redirectioneaza catre cazuri mai simple, decat sa ne ocupam de cazurile care sunt mai complexe” a mai spus Arafat.

Pe de alta parte, demnitarul a subliniat ca persoanele care doresc sa se deplaseze cu masina proprie la spital ar trebui sa sune in prealabil la DSP, pentru a evita aglomerarea unitatilor medicale.

“Daca situatia este usoara, cu simptome usoare sau asimptomatic, trebuie sa fie programat si trebuie sa discute totusi cu Directia Sanitara, pentru ca riscam sa se prezinte 100 de persoane cu masinile si sa decida toti sa mearga la ‘Matei Bals’ si atunci am blocat ‘Matei Bals’. Deci, recomandabil, totusi, este daca e urgenta, daca cineva caruia chiar ii e rau suna la 112, daca nu este urgent sa se planifice impreuna cu DSP”, a mai afirmat seful DSU.

Premierul Ludovic Orban a solicitat cresterea capacitatii de raspuns a directiilor de sanatate publica, inclusiv prin parteneriate cu companii private specializate in activitati de tip call center.

De asemenea, Arafat a mai adaugat ca inspectoratele pentru situatii de urgenta pun la dispozitie masini pentru transportul asimptomaticilor sau al personalului.

Etichete: teste covid, asimptomatic covid, simptome usoare covid, dsp covid, 112 covid

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.