Aproape jumatate dintre cancerele la nivel mondial sunt cauzate de tutun si alcool

Aproape jumatate dintre cancerele la nivel mondial sunt atribuite in principal tutunului si alcoolului, potrivit unui vast studiu publicat recent, care subliniaza importanta masurilor de preventie, relateaza AFP si Agerpres.

Acest vast program de cercetare este de o amploare inegalabila, implicand cateva mii de cercetatori din majoritatea tarilor lumii.

Prin urmare, acest studiu face posibila cunoasterea mai in detaliu a factorilor de risc in functie de regiunile lumii chiar daca, in ansamblu, concluziile sale confirma ceea ce se stia deja: tutunul este de departe principalul element care a favorizat dezvoltarea unui cancer (33,9%), urmat de alcool (7,4%).

Concluziile studiului pledeaza pentru acordarea unui loc mai important preventiei in materie de sanatate publica, deoarece multi dintre acesti factori de risc se refera la comportamente care pot fi schimbate sau evitate.

Cu toate acestea, peste jumatate din cazurile de cancer nu sunt atribuite unui anumit factor de risc, ceea ce arata ca preventia nu este suficienta.

Astfel, in opinia autorilor studiului, preventia trebuie insotita de alti doi piloni importanti: un diagnostic suficient de precoce si tratamente eficiente.

Etichete: cancer, cauze cancer, alcool, tutun

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.