Aproape 10% dintre romani sufera de boli ale rinichilor


Aproximativ 10 la suta dintre romani sufera din cauza afectiunlor cronice de rinichi, a spus prof.univ.dr. Adrian Covic, presedintele ales al Societatii Romane de Nefrologie.

„Dupa datele noastre publicate relativ recent in reviste de prestigiu international, unul din zece romani are o forma sau alta de boala cronica de rinichi. Consideram de fapt ca boala cronica de rinichi este mai importanta decat diabetul pentru ca se asociaza cu multe alte patologii, precum hipertensiune, varstnici, sarcina patologica etc. Romania sta foarte bine la nivel international in ceea ce priveste bolile renale, iar centrul din Iasi se afla in pozitiile fruntase ale acestui tip de tratament. Supravietuirea in dializa si in transplant sunt printre cele mai bune din tara”, a declarat prof.univ.dr. Adrian Covic, intr-o conferinta de presa organizata de Ziua Mondiala Rinichiului.

Potrivit statisticilor, la Spitalul clinic Dr. C. I. Parhon din Iasi, spital specializat in tratarea pacientilor cu afectiuni ale rinichilor din toata regiunea Moldovei, au fost internate in cursul anul 2017 aproximativ 3.500 de paciente in regim de internare continua si 14.000 de paciente in regim de internare de zi, relateaza Agerpres.

Cele mai frecvente patologii au fost insuficienta renala cronica – 2.600 de cazuri spitalizate, litiaza renala -1.000 de cazuri spitalizate si infectii ale tractului urinar – 1.600 de cazuri spitalizate.

Tot in cursul anului 2017, au fost tratate prin hemodializa si spitalizare continua aproximativ 600 de paciente cu boala cronica de rinichi in stadiul final si 300 de paciente cu insuficienta renala acuta. De asemenea, in evidenta Spitalului clinic Dr. C. I. Parhon din Iasi sunt aproximativ 50 de paciente cu diagnosticul de Lupus Eritematos Sistemic (LES) si nefropatie lupica.

Statisticile au fost prezentate de Ziua Mondiala a Rinichiului, care anul acesta este marcata pe 8 Martie pentru a sublinia importanta sanatatii femeilor in general, si a sanatatii rinichilor, in special.

„Ziua Mondiala a Rinichiului, ajunsa in 2018 la a 13-a aniversare, promoveaza accesul egal la educatie si servicii medicale pentru femeile din intreaga lume. Prin intermediul acestei zile, care la aceasta editie se desfasoara sub sloganul „Rinichiul si sanatatea femeii”, Societatea Internationala de Nefrologie intentioneaza sa atraga atentia asupra bolilor rinichilor, aducand la cunostinta publicului cele mai recente metode de tratament si preventie. Boala cronica de rinichi este o problema de sanatate publica ce afecteaza aproximativ 195 de milioane de femei din lumea intreaga, situandu-se pe locul 8 in topul cauzelor de deces in randul femeilor”, a declarat la randul sau dr Ionut Nistor, purtatorul de cuvant al Spitalului C.I. Parhon, citat de Agerpres.

Potrivit studiilor, prevalenta riscului de a dezvolta boala cronica de rinichi este mai ridicata in randul femeilor in raport cu barbatii. Cu toate acestea, sustin specialistii, numarul femeilor care sunt tratate prin dializa este mai mic decat cel al barbatilor din trei motive principale: progresia bolii cronice de rinichi este mai lenta in randul femeilor, barierele socio-economice conduc la intarzierea dializei sau absenta acesteia in randul femeilor, si accesul inegal la serviciile de sanatate in anumite tari. De asemenea, efectuarea transplantului renal este inegala datorita diverselor aspecte de ordin social, cultural si psihologic.

„Anumite boli renale, precum nefropatia lupica sau infectiile rinichiului, pielonefrita acuta sau cronica, afecteaza cu predilectie femeile. Nefropatia lupica este cauzata de o boala autoimuna, in care sistemul imunitar ataca propriile celule si organe. Infectiile renale, asemeni majoritatii infectiilor de tract urinar, sunt mai frecvente in randul femeilor, si prezinta un risc crescut in timpul sarcinii. Boala cronica renala (BCR -n.r. )este un factor de risc important in sarcina. In cazul femeilor cu afectare renala avansata sarcinile sunt mai dificile, cu rata mare de tulburari hipertensive si risc nastere prematura. Exista o nevoie clara de identificare din timp a BCR in timpul sarcinii si de urmarire indeaproape a femeilor afectate. Sarcina poate fi si o ocazie buna pentru diagnosticarea precoce a BCR, permitand astfel planificarea interventiilor terapeutice viitoare. La randul lor, complicatiile legate de sarcina cresc riscul bolilor renale: preeclampsia poate afecta rinichii normali conducand la hipertensiune si proteinurie. Preeclampsia, avortul septic si hemoragia post-partum sunt principalele cauze pentru leziuni renale acute la femeile tinere”, a declarat prof.univ.dr. Carmen Volovat conform sursei mentionate.

Aceasta a precizat ca boala cronica renala este cunoscuta ca fiind factor de risc pentru reducerea fertilitatii.

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.