Apa fantanilor din 13 comune din Buzau este nepotabila


Apa fantanilor din 13 comune din judetul Buzau este nepotabila, avand concentratii mari de nitrati, amoniu si nitriti, conform analizelor efectuate de Directia de Sanatate Publica (DSP) Buzau.

Directorul DSP Buzau, Cristina Ungureanu, a declarat, in cadrul Colegiului prefectural, ca din fantanile publice de pe raza judetului s-au prelevat, de la inceputul anului, 46 de probe, iar in urma analizelor chimice si microbiologice 17 dintre acestea au fost neconforme.

„In comunele Amaru, Braesti, Buda, C.A. Rosetti, Florica, Largu, Mihailesti, Odaile, Racoviteni, Rusetu, Scutelnici, Tintesti si Ziduri apa fantanilor este nepotabila din cauza concentratiilor mari de nitriti, amoniu si nitrati, precum si a prezentei bacililor coli, E-coli, si enterococilor, situatie ce se datoreaza si faptului ca dezinfectia apei fantanilor si igienizarea generala a acestora se fac ocazional, fara a se respecta prevederile legale”, a spus directorul DSP, potrivit Agerpres.

Potrivit sursei citate, in prima parte a anului nu s-au inregistrat cazuri de intoxicatie acuta cu nitriti, insa riscul exista, cei mai expusi fiind copiii sub trei ani, dar si adultii se pot imbolnavi de asa-numita ‘boala a apei’.

DSP a atentionat primariile despre existenta acestor riscuri, iar prin intermediul medicilor de familie a fost informata si populatia din judet, totodata facandu-se recomandari autoritatilor locale privind asigurarea perimetrelor de protectie sanitara in zona fantanilor publice, precum si intretinerea acestora.

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.