ANSVSA: Reziduuri in pesticide din fructele si legumele provenite din import

fructe-pesticideIn urma controalelor desfasurate de Autoritatea Sanitar Veterinara si de Siguranta a Alimentelor in perioada 5-11 mai, au fost inregistrate depasiri ale limitelor maxime admise pentru reziduuri de pesticide, la probele prelevate din fructe, respectiv caise si nectarine, provenite din Turcia.

„In prima situatie, facem referire la o cantitate de 250 de kg de caise, la care, buletinul de analiza a aratat o depasire a limitei maxime admise pentru fungicidul kresoxim-metyl*. La data controlului, inspectorii ANSVSA au constatat ca 171 de kg din acest lot fusesera comercializate. Restul cantitatii de fructe, care a fost gasit in depozitul unitatii, in stare avansata de depreciere, a fost distrus. In ceea ce priveste nectarinele, probele au fost prelevate dintr-un lot, in cantitate de 2.280 de kg. Rezultatele analizelor au indicat o depasire a limitei maxime admise pentru acelasi fungicid.  In prezent, operatorul economic desfasoara operatiunea de retragere a fructelor din acest lot, sub supravegherea inspectorilor ANSVSA”, scrie intr-un comunicat de presa.

In perioada 5 – 11 mai au fost controlate 346 de transporturi de legume si fructe provenite din tari terte, din care au fost prelevate 46 de probe.

“La doua dintre acestea rezultatele analizelor au evidentiat depasiri ale limitei maxime admise (probele prelevate  din lotul de caise si cel de nectarine mentionate), restul probelor avand rezultate conforme”, se mai arata in comunicatul ANSVSA.

In incheiere, reprezentantii ANSVSA mentioneaza ca, atat pentru proba prelevata din lotul de caise, cat si pentru cea prelevata din lotul de nectarine, depasirea limitelor maxime inregistrata nu produce efecte toxice acute in cazul unui consum ocazional, dar poate afecta sanatatea, in urma unui consum indelungat a unor cantitati mari de produs contaminat.

*Kresoxim-metyl – fungicid utilizat pentru controlul rapanului(scab) si a altor boli fungice pe o gama larga de culturi: sfecla de zahar; fructe, inclusiv mere, struguri, pere; legume cucurbitacee; nuci pecan etc.

 

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.