Analize necesare in trimestrul II de sarcina

De cele mai multe ori, trimestrul II este cel mai usor din toata perioada celor 9 luni cat dureaza sarcina. Organismul s-a obisnuit cu sarcina, din punct de vedere hormonal, burta nu a crescut atat de mult incat sa incomodeze, pana la nastere mai este timp suficient cat sa nu apara inca nici un motiv de ingrijorare.

Anca Rusen

Acum viitoarea mama se poate bucura din plin de aceasta perioada frumoasa din viata sa. Cu toate acestea, gravida tot trebuie sa mai faca anumite analize. Despre aceste investigatii importante pentru dezvoltarea normala a fatului, ne-a explicat doctorul Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrica-ginecologie, cu supraspecializare in infertilitate.

In acest trimestru, analizele necesare sunt mai putine decat in prima parte a sarcinii. Sunt cateva analize care se repeta si unele specifice trimestrului II.

Analize care se repeta:
Hemoleucograma – se urmareste mai ales nivelul hemoglobinei din sange, pentru a vedea daca este vorba despre anemie sau nu. In caz ca se depisteaza anemie, se administreaza supliment de fier, insa numai la indicatia medicului care urmareste sarcina.
Biochimia sangelui
Sumarul de urina si urocultura – in sarcina, este posibil sa apara des infectii urinare, care pot fi periculoase, daca nu sunt tratate la timp. Se repeta sumarul de urina si urocultura, tocmai pentru ca uneori e posibil ca infectiile sa nu aiba nici un fel de manifestare clinica.
Dozarea de anticorpi toxoplasmoza – este indicata mai ales persoanelor care traiesc in mediu de risc.

Pentru sarcina peste 35 de ani

Majoritatii femeilor care sunt insarcinate si au peste 35 de ani li se recomanda o analiza de sange numita bi-test. Este o analiza de screening care arata probabilitatea aparitiei unor anumite malformatii cromozomiale la fat. Rezultatul analizei este elocvent pentru a trimite sau nu pacienta la amniocenteza. Aceasta este o analiza invaziva, prin intermediul careia se recolteaza lichid amniotic pentru analiza. Este insa singura analiza de diagnostic disponibila in acest moment si care ofera cu precizie raspunsul daca fatul are sau nu vreuna dintre malformatiile studiate. Daca nu se doreste efecturarea amniocentezei, sunt disponibile si alte teste de screening cu acuratete destul de mare, cum sunt Harmony si Panorama.

Se efectueaza investigatii noi:
Ecografia morfofetala de trimestru II – cea mai buna perioada pentru efectuarea acesteia este intre saptamanile 22-24. Este una dintre cele mai importante analize in sarcina, pentru ca organele sunt acum in plina formare si se pot depista din timp diverse anomalii.

Articolul este realizat cu sprijinul dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrica-ginecologie, cu supraspecializare in infertilitate.

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.