Alin Tucmeanu, ministerul Sanatatii: Pacientii care nu vin la controale preventive ar putea fi sanctionati

Complicatii in cazul bolnavilor de varicelaAlin Tucmeanu, secretar de stat in ministerul Sanatatii, a precizat intr-o conferinta de presa organizata de Societatea Nationala de Medicina de Familie, ca in momentul de fata consultatiile preventive incluse in pachetul de baza sunt drepturi ale pacientului si nu obligatii. Astfel, pacientul nu va fi sanctionat momentan daca nu se prezinta la consultatiile preventive. Se iau insa in considerare sanctiuni viitoare.

Alin Tucmeanu: Pacientul ar putea plati in viitor pentru anumite investigatii

“In pachetul de baza a fost introdusa obligativitatea controalelor medicale periodice la medicul de familie. Nu vor fi impuse sanctiuni momentan celor care nu vin la aceste controale, dar se propun, pentru 2015, cand vom avea card de sanatate si dosar electronic”, a precizat secretarul de stat.

In majoritatea statelor din Uniunea Europeana esti obligat sa faci analize medicale anuale

“Ne gandim sa propunem si noi ca sanctiuni pentru pacientii care nu efectueaza controale periodice, ca acestia sa plateasca in plus pentru anumite servicii medicale. Astfel, chiar daca te stii sanatos, daca ai pana in 39 de ani, trebuie o data la trei ani sa faci un control la medicul de familie. Persoanele care au peste 40 de ani, trebuie sa faca un control anual la medicul de familie”, a explicat Alin Tucmeanu.

O boala descoperita la momentul initial confera sanse mult mai mari pentru o refacere totala si implica si costuri mult mai mici pentru stat

Reprezentantii medicilor de familie prezenti la conferinta de presa au precizat ca pacientii se vor prezenta pentru aceste consultatii preventive in functie de programarile care se fac la cabinet.

Investigatii noi introduse in pachetul de baza

In cazul supravegherii gravidei, s-a introdus si testarea pentru hepatita B si C, in plus fata de testarea HIV.

In pachetul de baza au fost incluse, de asemenea, consultatii de monitorizare activa printr-un plan de management integrat pentru bolile cronice cu impact major asupra poverii imbolnavirilor privind riscul cardiovascular inalt, hipertensiunea arteriala, dislipidemie, diabet zaharat tip II, astm bronsic, boala cronica obstructiva, boala cronica renala.

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.