Alerta din cauza bolii Lyme

capusaDirectia de Sanatate Publica a judetului Sibiu lanseaza si in acest an alerta epidemiologica pentru boala Lyme, numita si borelioza.

Datorita schimbarilor climatice din anul 2015 (temperaturi si precipitatii) s-a inregistrat o crestere exploziva a numarului de persoane cu intepaturi de capuse prezentate la spital (1713 fata de numai 985 in anul 2014) si consecutiv la o crestere a numarului de cazuri de boala Lyme (63 in anul 2015, dintre care 47 de stadiul I – deci expunere recenta, fata de numai 44 in anul 2014, cu 20 de stadiul I).

Aplicarea corecta a masurilor preventive vizate de alerta poate reduce numarul cazurilor de stadiul I, asa cum s-a intamplat in perioada 2012-2014, dar si numarul total de cazuri.

Un prim pas al acestei alerte a constat in solicitarea de sprijin tuturor institutiilor din judet implicate in supravegherea, controlul si prevenirea boreliozei, cat si in reducerea populatiei de capuse.

Avand in vedere faptul ca si in anul 2015, copiii din grupa de varsta 5-9 ani se numara printre grupele de varsta cele mai afectate de boala Lyme la nivel judetean, DSP Sibiu considera drept o prioritate promovarea in randul acestora a unui comportament adecvat pentru prevenirea intepaturilor de capuse, solicitand in acest sens si sprijinul unitatilor de invatamant, prin realizarea unor ore de educatie sanitara pe aceasta tema la elevii din ciclul primar. Se sugereaza utilizarea brosurilor cu titlul De ce trebuie sa fiu atent la capuse, tiparile cu sprijinul financiar al Consiliului Judetean Sibiu si care au fost distribuite catre scoli in 2013 si 2015.

Cele mai expuse categorii ale populatei la intepaturile de capuse sunt lucratorii in aer liber (silvicultori, agricultori, lucratori la cai ferate, la exploatarea gazelor naturale, electricieni lucratori  la  inaltime,  lucratori  in  amenajarea  spatiilor  verzi,  in  administratia  parcurilor  sau padurilor,  constructori,  topografi,  gradinari,  precum  si  alte  categorii),  care  impreuna  cu angajatorii, au obligatia de a aplica toate masurile preventive.

Detalii despre boala Lyme transmisa prin intepatura de capusa, AICI.

 

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.