Agentii care transmit boala Creutzfeldt-Jakob (BCJ), descoperiti pe mostrele de piele ale bolnavilor

Prioni ce transmit boala Creutzfeldt-Jakob (BCJ) care afecteaza creierul, au fost detectati pe suprafata pielii bolnavilor.
Aceasta descoperire a adus ingrijorare privind transmiterea, pana acum necunoscuta, a acestei maladii, potrivit AFP.

Experimente pe soareci de laborator au demonstrat ca acesti prioni (agenti infectiosi nonconventionali de natura proteica, lipsiti de orice tip de acid nucleic, care produc un grup de boli neurodegenerative ) sunt infectiosi si capabili sa provoace BCJ.

Totusi, autorii cercetarii, noteaza ca sansele de a transmite boala prin simple contacte intre persoane par slabe, avand in vedere ca prionii din epiderma sunt aici de sute de mii de ori mai slabi decat in creier, relateaza si Agerpres.

Nu este totusi imposibil ca Creutzfeldt-Jakob (BCJ), numita si encefalita spongioasa, sa poata fi transmisa prin instrumente chirurgicale, altele decat cele folosite la interventiile pe creier, se mai arata in studiu.

Cercetarea publicata in Science Translational Medicine s-a bazat pe esantioane de piele prelevate de la 38 de bolnavi care au murit de aceasta boala.

„Se cunoastea bine faptul ca aceasta boala poate fi transmisa prin interventii chirugicale, cu instrumente folosite anterior pe tesuturi cerebrale infectate. Descoperirea noastra este importanta deoarece suscita ingrijorare fata de o posibila transmitere prin instrumente chirugicale, altele decat cele folosite pe creier, sugerand ca biopsiile de piele pot imbunatati diagnosticarea bolii Creutzfeldt-Jakob pre si post-mortem”, a precizat Wenquan Zou, profesor adjunct de patologie si neurologie la facultatea de medicina Case Western Reserve, potrivit surselor mentionate.

Doar analiza lichidului cefalorahidian (LCR) sau prelevarea de tesut cerebral poate in prezent stabili diagnosticul, insa adesea nu se poate confirma BCJ decat prin examinarea la autopsie a creierului unui pacient.

Aceasta boala rara care prezinta mai multe forme afecteaza doar o persoana la un milion pe an in intreaga lume.

Creierul bolnavului devine spongios, iar simptomele sunt adesea pierderea brusca a memoriei, probleme de coordonare si de vedere.

Statisticile arata ca 90% dintre persoane bolnave mor la un an dupa aparitia primelor simptome.

 

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.