Afectiuni posibile cauzate de problemele dentare netratate

O ingrijire incorecta a danturii creste riscul aparitiei unor probleme de sanatate destul de grave. Mai exact, ingrijirea necorespunzatoare conduce in timp la formarea cariilor, care se vor manifesta prin dureri accentuate, insa si la afectiuni cardiovasculare sau la diabet zaharat. Despre aceste riscuri ne-a povestit dr. Mihaela Dan, specialist ortodont in cadrul Clinicii Orto-Implant.

Anca Rusen

Astazi, o multime de studii sustin ca exista o legatura stransa intre unele afectiuni orale si starea generala de sanatate. Sanatatea orala inseamna mai mult decat sanatatea cavitatii bucale, a dintilor si gingiilor. Gura este practic o intrare primara in organism, de aceea, existenta unor afectiuni de ordin oral poate avea consecinte negative asupra intregului organism, fiindca bacteriile din cavitatea bucala pot ajunge foarte usor in sange, ducand la aparitia unor infectii sau a inflamatiilor.

Totodata, medicii cardiologi, diabetologi au inceput sa trimita pacientii la cabinetul stomatologic pentru tratarea problemelor dentare si parodontale care provoaca, intretin sau agraveaza alte boli importante. De aceea, ca sa putem preveni aparitia problemelor dentare trebuie sa efectuam un periaj dentar regulat, sa folosim ata dentara si a apa de gura si sa vizitam regulat medicul dentist.

Legatura dintre problemele dentare si alte afectiuni:

1. Afectiuni cardiace
Academia Canadiana de Parodontologie sustine ca pacientii cu parodontoza prezinta un risc de doua ori mai mare de a infarct miocardic si accident vascular decat pacientii cu parodontiul sanatos. Bacteriile si toxinele lor din pungile parodontale creeaza o reactie inflamatorie constanta, iar aceasta este un factor de risc major pentru bolile cardiovasculare. Placa bacteriana si tartrul produc gingivita, care este primul stadiu al parodontozei. Din fericire, controalele stomatologice periodice pot ajuta la prevenirea si tratarea din timp a acestor afectiuni.

2. Diabet zaharat
Acum ceva vreme, se credea ca diabetul zaharat este un factor favorizant de aparitie al parodontozei prin afectarea vaselor de sange de la nivelul parodontiului si din intregul organism. Insa, astazi, numeroase studii sustin ca exista si o legatura in sens invers. Mai exact, ca toxinele produse de bacteriile din pungile parodontale afecteaza metabolismul glucidelor la nivel celular, precum si raspunsul organismului la insulina si, implicit, nivelul glicemiei. De aceea, este foarte important ca pacientii cu diabet zaharat sa aiba grija de sanatatea lor orala, pentru a preveni complicatii ale afectiunii cu care se confrunta. Pe de alta parte, pentru ca gingivita poate genera un nivel mai mare decat cel normal al zaharului in sange, o persoana cu o sanatate orala deficitara este expusa unui risc crescut de aparitie a diabetului zaharat.

3. Boli pulmonare
Parodontoza este un factor agravant al afectiunilor pulmonare, in special la pacientii cu sistem imunitar scazut si cu afectiuni cronice pulmonare – bronho-pneumopatie cronica obstructiva. Astfel, parodontoza conduce nu doar la pierderea treptata a dintilor, care incep sa se miste si cad, dar afecteaza intregul organism. Si sistemul respirator poate suferi ca urmare a sanatatii orale deficitare. Bacteriile din cavitatea bucala, provenite de la carii si gingii inflamate, pot fi inhalate in plamani sau pot ajunge acolo prin sange.

4. Afectiuni gastrice
Durerile provocate de carii netratate si complicate cu abcese, precum si lipsa unor dinti sau lucrarile protetice vechi, deteriorate, pot afecta masticatia si digestia, producand tulburari gastrice. Tratarea cariilor si inlocuirea dintilor lipsa cu implanturi sau lucrari protetice corecte imbunatatesc digestia si asimilarea alimentelor.

5. Probleme in sarcina
Gingivita de sarcina de cauza hormonala este frecvent intalnita la majoritatea femeilor insarcinate. Aceasta necesita o igiena dentara foarte riguroasa, precum si controale stomatologice regulate pe parcursul celor noua luni. Mai mult, sunt studii care sustin ca parodontoza preexistenta netratata si agravata pe parcursul sarcinii creste riscul de diabet de sarcina, dar si de nastere prematura a unui copil cu greutate scazuta. Acesti copii au imunitatea scazuta si sunt expusi la numeroase boli precum astmul, infectii ale cailor aeriene superioare, tulburari de comportament.

6. Cancer
Fumatul produce colorarea dintilor, respiratie neplacut mirositoare, acumulare de tartru care provoaca gingivita, parodontoza prin afectarea circulatiei sanguine, iar in cazuri extreme poate conduce la cancer oral. Vestea buna este ca renuntarea la fumat reduce masiv aceste riscuri – asadar aceasta decizie nu mai trebuie amanata. Din pacate, alte tipuri de cancer au fost, de asemenea, legate de existenta gingivitei – spre exemplu, cancerul la rinichi si cel pancreatic sunt intalnite frecvent in cazul persoanelor care au o sanatate orala deficitara.

Articolul este realizat cu sprijinul dr. Mihaela Dan, medic specialist ortodont in cadrul Clinicii Orto-Implant Expert.

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.