Afectiuni feminine care pot duce la infertilitate

De multe ori, visul de a deveni mama se realizeaza mai greu, in pofida incercarilor repetate si neprotejate. Cauzele pentru care acest vis intarzie pot fi rezolvate cu o singura conditie, aceea ca femeia sa nu mai amane vizita la medicul specialist in infertilitate. Despre cele mai importante si frecvente afectiuni feminine ce pot duce la infertilitate ne-a povestit dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrica-ginecologie, cu supraspecializare in infertilitate. 


Anca Rusen

Conform primului studiu de analiza a problemelor de infertilitate, realizat de Asociatia pentru Reproducere Umana din România, prima optiune a cuplului ce nu poate obtine sarcina este de a merge la medicul ginecolog in incercarea de a rezolva problema de infertilitate (91%) si doar o parte la medicul specialist in infertilitate (38%).

Sindormul ovarelor polichistice este una dintre principalele afectiuni ce poate duce la infertilitate. Este caracterizata de dezechilibre hormonale (organismul produce mai multi hormoni masculini) ce duc la perturbarea ciclului menstrual, cu efect direct asupra ovulatiei – femeia ovuleaza mai rar sau deloc. Drept urmare, acest dezechilibru hormonal echivaleaza cu aparitia chisturilor ovariene, dar si a obezitatii, a cresterii firelor de par in locuri mai putin dorite de catre o femeie – pe fata, sani sau barba, dar si cu infertilitate, in unele cazuri. Tratamentul afectiunii este unul medicamentos, principalul scop este de reglare a ovulatiei si, desigur, cresterea sanselor obtinerii unei sarcini.

Endometrioza este o alta afectiune ce poate determina infertilitate. Cu toate ca nu exista statistici pentru tara noastra, multe dintre femeile ce nu pot ramane insarcinate sufera de aceasta boala. Endometrioza este caracterizata de existenta celulelor endometriale, ce captusesc in mod firesc uterul, pe alte organe adiacente acestuia – pelvine sau abdominale. Simptomele bolii nu sunt dificil de recunoscut de catre niciuna dintre femeile aflate la varsta reproducerii: sangerari menstruale abundente, uneori neregulate, dureri atat in timpul menstruatiei cat si in timpul actelor sexuale, urinari dese si uneori dureroase, infertilitate. Diagnosticul se pune prin laparoscopie, interventie destul de simplă prin care afectiunea poate fi si eliminata. Este bine de stiut faptul ca endometrioza se mosteneste, dar si ca rata de recurenta este mare.

Cunoscuta si ca insuficienta ovariana prematura, menopauza precoce este un diagnostic din ce in ce mai des intalnit si de la varste din ce in ce mai mici. Printre cauzele bolii se numara afectiunile autoimune tiroidiene sau articulare, infectiile ovarelor, anomaliile cromozomiale. Este caracterizata de menstre neregulate, incontinenta urinara, bufeuri, uscaciunea vaginului, retentia de apa etc. Se poate depista prin efectuarea unor teste hormonale, FSH sau hormonul de stimulare ovariana, prolactina, estradiolul si AMH sau hormonul anti-mullerian. Pentru femeile cu acest diagnostic, visul de a deveni mame poate prinde viata cu ajutorul unei noi proceduri – Platelet Rich Plasma sau PRP. In timpul acesteia, se extrag celule din sangele femeii, se prelucreaza in laboratoarele de genetica si se injecteaza apoi in ovare pentru a produce din nou material genetic sau in endometru pentru a-l ingrosa și a permite fixarea embrionului.

Infectiile aparatului genital se afla si ele pe lista afectiunilor femine ce duc la infertilitate daca nu sunt depistate si tratate la timpul cuvenit. Anexita si endocervicita sunt cauzate de infectiile cu transmitere sexuala – cel mai adesea Chlamydia, Mycoplasma, Ureaplasma -, ce afecteaza
uterul, trompele, ovarele sau pot determina obstructia trompelor. Uneori, afectiunile nu sunt insotite de manifestari, astfel ca pot fi depistate doar in urma controalelor regulate la medicul ginecolog.

Fibromul este o tumora de natura benigna ce afecteaza uterul si devine astfel un obstacol in calea obtinerii unei sarcini. Nedescoperit la timp, fibromul creste in volum si poate duce la aparitia hemoragiilor uterine, la tulburari de tranzit intestinal si urinar, dureri in zona pelvina.

Existenta polipilor uterini, a malformatiilor uterine, a aderentelor aparute in urma unei interventii chirurgicale in uter, folosirea dispozitivelor intrauterine pentru contraceptie pe intinderea a mai multor ani, anomaliile colului sau vaginului, varsta, stresul, obezitatea sunt factori de risc ai infertilitatii de tip feminin.

Articolul este realizat cu sprijinul dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrica-ginecologie, cu supraspecializare in infertilitate.

 

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.