Aerul conditionat provoaca dureri de coloana vertebrala

AER CONDITIONATCaldurile extreme ne obliga la masuri extreme si asta nu e bine pentru organism. Iar una dintre ele, tentatia de a petrece prea mult timp in dreptul aparatelor de aer conditionat setate pe temperaturi scazute, ne poate duce din vacanta, direct la doctor, cu dureri acute la nivelul coloanei vertebrale.

Indiferent daca vorbim despre copii sau despre adulti, nici o persoana nu este imuna la expunerile repetate la curentii reci produsi de aparatele de aer conditionat, cu atat mai putin daca are afectiuni ale coloanei cauzate de dureri musculare sau de probleme osteoarticulare. Atat persoanele sanatoase, cat si cele care se confrunta frecvent cu dureri de spate e bine sa evite sa petreaca prea mult timp in incaperi cu temperaturi scazute, nu doar pentru ca pot raci, recomanda specialistii.

“Multe dintre afectiunile coloanei vertebrale sunt amplificate de senzatia de rece si cum in aceasta perioada caniculara in majoritatea locurilor in care mergem – magazine, centre comerciale, locuri de servit masa, mall-uri etc – temperatura este mentinuta artificial cu cel putin zece grade Celsius sub valorile exterioare, corpul se resimte din plin, chiar daca in acele momente senzatia pe care o simte este cat se poate de placuta. Aerul rece este unul din factorii destabilizatori ai sistemului vertebral, pe langa traumatism, dezhidratare, postura corporala incorecta, lipsa de substante minerale”, a declarat Mihaela Proicea, managerul unei clinici axata pe ortopedie si vertebrologie

Printre afectiunile agravate de frig se numara: discopatia, scolioza, spondiloza, lombosciatica, lumbago si cifoza.

Problemele de la nivelul coloanei debuteaza cu modificari ale proprietatilor fizico-chimice ale discurilor intervertebrale, care pierd din grosime si din mobilitate. Mai mult, se schimba conturul suprafetei articulare, muschii si ligamentele devin flasce si mai putin elastice apoi, apare faza instabilitatii. Vertebrele se vor misca mai mult decat trebuie sau decat se intampla in mod normal, miscarea antrenand dupa sine un efect de tip foarfece cu dureri si scadere a mobilitatii corpului. Durerile de spate pot fi percepute direct in zona afectata, dar pot fi simtite si in alta parte a corpului (radiata).

Cum se reechilibreaza coloana

In cazul aparitiei durerilor provocate de expunerea la rece a coloanei cele mai eficiente si noninvasive tratamente constau in decompresie, mobilizare si exercitii fizice sub supraveghere de specialitate. Mai mult, hidratarea suficienta poate sustine recuperarea in astfel de blocaje, asociata cu odihna.

Va reamintim ca durerile de coloana lombara fie ca sunt dureri cervicale, fie ca sunt dureri lombare nu trebuiesc neglijate. Pacientul trebuie sa mearga la medic mai ales daca in 10-14 zile durerea nu cedeaza nici macar la antiinflamatoare. In urma investigatiilor medicul va stabili diagnosticul si pacientul va putea sa beneficieze de un tratament si de recuperare medicala.

Etichete: dureri de coloana, dureri coloana cervicala, dureri coloana cervicala

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.