Accidentul vascular cerebral sever, factor de risc pentru mortalitatea precoce

Accidentul vascular cerebral (AVC) continua sa reprezinte una din cele mai importante cauze de mortalitate si de dizabilitate persistenta in toata lumea, in ciuda progresului impresionant al terapiei in acest domeniu. Bolile cerebro-vasculare se afla pe locul III in lume dupa infarctul miocardic si neoplazii.

AVC hemoragic (hemoragia cerebrala) are, in medie, o incidenta de 20 cazuri noi la 100 000 de locuitori pe an, cu o repartitie pe sexe: barbati: femei = 3 : 2.

Factorii de risc demonstrati sunt: varsta (60+/-5 ani, cu dublarea riscului cu fiecare decada), sexul (B>F), diabetul zaharat (DZ), alcoolismul, fumatul, hipertensiunea arteriala (HTA), obezitatea, ereditatea. Factorii determinanti incriminati sunt: HTA (75% din cazuri) acuta, cronica sau stabila, malformatii si anevrisme vasculare, malignitate, hemopatii, afectiuni inflamatorii, expunerea la toxice, traumatisme craniene, infectii cerebrale etc. Ca factori declansatori sunt recunoscuti: puseele HTA, efortul fizic, stresul, starile de tensiune emotionala, oboseala, starile conflictuale. 80% din hemoragii sunt supratentoriale. Intre 40 si 70 ani exista o incidenta crescuta a hemoragiei de nuclei bazali prin HTA.

Mortalitatea globala este de 40-60% sau chiar 90% daca se agraveaza tulburarea de constienta sau pacientul este in starea de coma; 50% in hemoragia acuta si subacuta (primele 3 saptamani). Exista o rata de deces de 30-80% in primele 30 de zile, din care jumatate in primele doua zile. Factor predictiv pentru deces este, alaturi de alterarea starii de constienta, volumul hematomului.

AVC ischemic (infarctul cerebral) are, in medie, o incidenta de 200 de cazuri noi la 100 000 de locuitori pe an.

95% din leziunile ischemice cerebrale au la baza afectare vasculara prin aterotromboza, cardioembolism sau boala de vas mic. Factorii majori de risc vascular sunt: fibrilatia atriala, valvulopatiile si alte afectiuni emboligene cardiace, HTA, DZ, dislipidemia, fumatul, obezitatea, varsta inaintata, sedentarismul. Ca factori declansatori sunt recunoscuti: efortul fizic, stresul, starile de tensiune emotionala, oboseala, starile conflictuale, lipsa sau renuntarea la tratamentul de preventie a evenimentelor vasculare.

Exista o invalidare neurologica semnificativa dupa stroke: doar 10% recupereaza total, cu integrare sociala, 40% recupereaza semnificativ, dar cu defect de reintegrare, 40% recupereaza partial, cu deficite neurologice ce fac imposibila reintegrarea, 10% sunt dependenti de insotitor permanent.

Mortalitatea generala este de 20% la o luna, 25% la un an. Factori predictivi pentru mortalitate precoce sunt: alterarea starii de constienta, severitatea sindromului clinic initial, diabetul zaharat, fibrilatia atriala, infarctul miocardic, HTA, varsta inaintata. Cei care supravietuiesc au un risc de mortalitate de 3-4 ori mai mare fata de populatia generala. Mortalitatea anuala este de 5% pentru stroke minor si 8% pentru stroke major.

Din ansamblul atacurilor cerebrale, 80% sunt infarcte, 20% sunt hemoragii. Mortalitatea in primele 30 de zile este de 8-20% dupa AVC ischemic si 30-80% dupa AVC hemoragic.

Articolul este realizat cu sprijinul dr. Marilena Cioropariu, medic primar neurolog la RMN Diagnostica

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.