Abuzul sexual, evaluarea medicala si protectia victimei

schizofrenie-simptomeAbuzul sexual inglobeaza un grup larg de elemente, de la simpla seducere la atacul violent.

Abuzul sexual este un termen folosit pentru a descrie contactul manual, oral sau genital cu organele genitale ale victimei fara consimtamantul acesteia.

Violul este forma de penetrare. Motivul principal este agresiunea.

Cele trei componente de baza ale violului sunt:

1.Organele genitale ale atacatorului trebuie sa vina in contact cu organele genitale ale victimei.

2.Atacatorul trebuie sa realizeze acest actimpotriva dorintei victimei.

3.Actul trebuie sa implice un element de forta sau amenintare de vatamare fizica.

Incidenta: Desi violul este una dintre cele mai putin raportate infractiuni,deoarece victimele se tem sa nu fie persecutate in plus de atitudinea societatii sau chiar de agresor, violul raportat creste cu o rata anuala de 10%.

Numarul violulilor atinge maximul vara si este mai crescut in mediul urban.

Atacatorii sunt in mod tipic barbati tineri intre 16 si 25 ani cu un statut social scazut si o educatie deficitara.

Violul este in primul rand un delict de violenta, in 90 % din cazuri atacatorul are o arma sau ameninta victima cu moartea si in 0,5% din cazuri se ajunge la deces.

Daca ati fost victima unui viol este bine sa mergeti la medic pentru mai multe motive dintre care: evaluarea medicala, protectia victimei (contra unor boli venerice, a unei posibile sarcini,tratarea sechelelor psihologice).

1.Evaluarea medicala

Contactul initial

– Medicul va incerca sa va ajute sa depasiti sentimentele negative create de experienta violului. Cu toate ca va e dificil nu va impotriviti examinarii. Este bine ca medicul examinator sa fie o femeie. Indicat ar fi sa aveti ajutorul psihologic al familiei sau al prietenilor. Daca va este cu totul imposibil aceasta manevra se poate amana pana va considerati apta.

In momentul in care va veti supune examinarii, medicul va va face un mic interogatoriu in care ca trebui sa consemneze

-daca v-ati schimbat hainele, ati urinat, v-ati spalat pe corp sau pe dinti de la atac
-cand ati avut ultimul contact sexual inainte de atac
-data ultimei menstruatii

Examinarea fizica pentru determinarea semnelor de rezistenta,ca de exemplu semnele de strangulare pe gat,muscaturile,juliturile,echimoze.

Ai o examinare neurologica este foarte importanta in special pentru evaluarrea statusului mental

Pe langa toate acestea,descrise in mare,vi se vor mai face examinari mai amanuntite si cu un impact emotional mai mare,bineanteles cu acordul dumneavoastra, cum ar fi evidentierea spermei, examinarea pelvica, tuseul vaginal, examinarea colului uterin, starea himenului in cazul in care sunteti virgina.

2.Protectia victimei

1.Impotriva bolilor venerice – Se face cu doze mari de antibiotice impotriva gonoreei si sifilisului. In cazul gonoreei vi se vor face culturi dupa patru saptamani ,iar in cazul sifilisului se va face un test serologic (prin recoltare de sange-VDRL) dupa 6 saptamani.

2.Impotriva sarcinii- Profilaxia sarcinii pentru a fi eficienta trebuie sa inceapa in primele 72 de ore dupa viol. Aceasta consta in injectarea unui hormon.

3.Sechelele psihologice – Vor fi combatute prin psihoterapie,cea mai buna  metoda fiind terapia in grup (grupuri de sprijin-sedinte cu alte victime,astfel asiguraduvi-se oportunitatea de reconstituire a episodului traumatic cu ajutorul altor victime care au trecut prin temeri similare).

Reactiile la viol in mod tipic includ trei faze:

a.Prima faza,ce tine cateva zile sau saptamani,este o perioada de reactie acuta,de inchidere in sine,in care veti discuta cu greu despre atac.Anxietatea inlocuieste de regula socul.Reamintirea evenimentului va poate afecta in asemenea masura incat sa nu mai fiti capabile sa efectuati activitatile curente.Veti suferi de sentimentul de manie,de autoinvinuire.

b.Faza a doua este perioada de pseudorefacere.Anxietatea si furia sunt inlocuite de negare,reprimare si rationalizare;veti incepe treptat sa renuntati la sedintele de grup si eforturile terapeutice.

c.Faza a treia este faza de refacere sau de reorganizare si este de lunga durata;este de obicei marcata de depresie.

-puteti avea amintiri ale episodului, cosmaruri,
-puteti dezvolta fobii pentru barbati sau actul sexual,
-vi se poate modifica stilul de viata,incluzand prietenii,lcul de munca si locuinta
-veti necesita psihoterapie o lunga perioada de timp

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.