Abuzul de antibiotice va duce la „sfarsitul medicinei moderne”

pastile-ARPIM-COLORATEDatele ultimului raport al Comisiei Europene arata ca 18% dintre romani obisnuiesc sa ia antibiotice fara a avea o reteta de la un medic, asta in timp ce media europeana la acest capitol este de doar 3%. Expertii din domeniul sanatatii avertizeaza ca abuzul de antibiotice poate duce la sfarsitul medicinei moderne.

Principala cauza de mortalitate in viitor ar putea fi infectiile.

Specialistii din domeniul sanatatii de la nivel mondial isi arata ingrijorarea si avertizeaza ca abuzul de antibiotice poate insemna sfarsitul medicinei moderne, asa cum o stim acum.

Comisia Europeana a scris in ultimul raport ca 18% dintre romani iau antibiotice fara reteta si fara sfatul mediciului. Media europenilor care fac acelasi lucru este de doar 3 %.

„Infectiile reprezentau principala sursa de mortalitate la nivel global in urma cu 100 de ani. Dupa introducerea in practica a antibioticelor, incidenta deceselor provocate de infectii a scazut considerabil”, a declarat conf. dr. Gabriel Popescu, de la Institutul National de Boli Infectioase „Matei Bals”, citat de Mediafax.

Asa se face ca dupa un secol, omenirea s-ar putea intoarce la aceeasi situatie.

Conform unor statistici, zilnic, aproape 600.000 de romani urmeaza un tratament cu antibiotice.

Intr-un an, un roman din doi urmeaza un astfel de tratament.

Dr. Margaret Chan, directorul general al OMS, avertiza in urma cu cativa ani asupra pericolului declansarii unei crize in sistemul medical, generata de evolutia bacteriilor din ce in ce mai rezistente la antibiotice.

La nivel mondial se inregistreaza tot mai multe cazuri in care se face remarcata rezistenta antimicrobiana sporita a infectiilor, cazuri in care antibioticele de uz curent nu mai fac fata.

Dr. Chan mentiona ca tratamentele alternative existente in acest moment sunt mai scumpe, toxice si actioneaza mult mai lent.

In randul pacientilor diagnosticati cu infectii rezistente la antibiotice, riscul de deces a crescut semnificativ.

Specialistii de la Organzatia Mondiala a Sanatatii precizeaza ca daca se va continua in acest ritm, vom asista la ceea ce „sfarsitul medicinei moderne, asa cum o cunoastem acum” si intrarea intr-o era „post-antibiotice”, in care vor trebui gasite noi solutii, noi medicamente.

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.