A fost votata legea privind accesul gratuit la servicii medicale pentru copiii fara CNP

Legea care garanteaza accesul gratuit la servicii medicale pentru copiii fara CNP a fost adoptata de Camera Deputatilor, cu unanimitate de voturi.

Conform initiativei legislative, toti copiii din Romania vor avea acces gratuit si nediscriminatoriu la servicii de sanatate, indiferent daca au CNP sau nu.

Acest drept este prevazut deja atat de Constitutia Romaniei, cat si de legislatia privind sanatatea si drepturile pacientului, insa nu poate fi exercitat in lipsa unor acte de identitate.

Prin aplicarea masurilor prevazute in textul legislativ propus, reprezentantii unitatilor medicale vor anunta in cel mai scurt timp serviciile abilitate, pentru demararea procesului de inregistrare si eliberare a unui certificat de nastere si a unui cod numeric personal.

„Intentia noastra este aceea de a reduce cat mai mult posibil numarul copiilor care nu detin un certificat de nastere si, prin urmare, un cod numeric personal. Acesti copii nu sunt vinovati cu absolut nimic pentru situatia in care se afla, motivele pentru care s-a ajuns aici fiind variate. Dupa obtinerea acestor documente, copiii vor intra in legalitate si vor beneficia de toate drepturile oferite prin Constitutie, ca orice alt cetatean cu acte”, sustine deputata Bizgan, initiatoarea acestei propuneri, potrivit unui comunicat de presa.

Legea va trimisa Presedintelui pentru a fi promulgate si pentru a intra in vigoare.

Etichete: servicii medicale copii fara CNP, consultatii medicale fara buletin, servicii medicale copii

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.