Echipa multidisciplinara de specialisti a Spitalului de Boli Infectioase si Pneumoftiziologie Dr. Victor Babes Timisoara, care oferea pana acum o a doua opinie gratuita a evaluarii imagistice pentru cazurile de pneumopatie interstitiala, analizeaza, din aceasta saptamana, si probele de biopsie.
Clinica de Pneumologie din cadrul unitatii sanitare este Centru de Referinta privind Patologia Interstitiala Pulmonara Difuza, certificat de Ministerul Sanatatii inca din 2019. Echipei de pneumologi si radiologi care ofereau a doua opinie gratuita, pe baza rezultatelor investigatiilor imagistice si a altor documente medicale, i s-a alaturat si un medic anatomopatolog specializat in afectiunile pneumologice, care analizeaza probele bioptice.
“Analizarea probelor prelevate pentru biopsie ne permite sa “rafinam” rezultatul. Astfel, avem posibilitatea unei interpretari mai detaliate. De exemplu, aflam cat de veche este progresia fibrozei. Pentru diagnosticul histopatologic avem, insa, nevoie de fragmente de tesut din plaman. Recomand ca acestea sa fie trimise impachetate intr-un bloc de parafina, dar in conditii obisnuite de transport. In acest mod, pot fi facute retaieri din segmentul tesutului prelevat, obtinandu-se in final una sau mai multe „lame de microscopie” ce vor fi supuse unei examinari anatomo patologice cu un microscop performant care, mai departe, indica diagnosticul histopatologic. Practic, coloratia speciala, pe care o obtinem in urma analizei, pune in evidenta anumite modificari in patologia interstitiala difuza. Totodata, rezultatul histopatologic cu coloratii speciale ne poate arata si daca exista infectii cronice, chiar daca analizele de laborator sunt negative”, spune Dr. Gheorghe-Emilian Olteanu – medic specialist anatomie patologica – Spitalul de Boli Infectioase si Pneumoftiziologie Dr. Victor Babes Timisoara.
Probele de biopsie vin in completarea imaginilor de CT torace, a istoricului medical si al investigatiilor functionale pe care le-a efectuat pacientul.
Reprezentantii unitatii sanitare subliniaza ca, in principal, se adreseaza “medicilor care au stabilit deja un prim diagnostic de pneumopatie interstitiala difuza, dar vor o a doua opinie din partea unor specialisti care lucreaza intr-un centru de referinta pentru aceasta patologie complexa.”
Toate aceste date se pot incarca in platforma online https://www.pidsecondopinion.ro/, pusa la dispozitie gratuit pentru o a doua opinie, pentru pacientii cu pneumopatii interstitiale.
Etichete: a doua opinie biopsie, pneumopatie instertitiala, pneumonie interstitiala, spitalul victor babes