Boala sarutului sau mononucleoza infectioasa: Simptome si tratament

Mononucleoza infectioasa, cunoscuta si sub denumirea de “boala sarutului” sau “mono”, este o afectiune infectioasa virala, determinata in principal de virusul Epstein-Barr (care face parte din familia mare a herpesvirusurilor). In Romania acest virus determina boala acuta febrila benigna, spre deosebire de tarile tropicale unde produce si afectiuni maligne (limfom Burkitt, carcinom nazo-faringian), potrivit medicilor de la Spitalul Victor Babes Timisoara.

Cum se transmite boala sarutului?

“Transmiterea cea mai frecventa este prin sarut (de unde si denumirea bolii), saliva infectata generand imbolnavirea pe cale digestiva (prin utilizarea la comun a tacamurilor, paharelor, etc) sau pe cale respiratorie (prin picaturile de saliva pe care le elimina bolnavul prin vorbire, stranut, tuse etc). Copiii si adolescentii sunt cei mai expusi infectiei. In general, adultii au anticorpi protectori, chiar daca nu stiu sa fi trecut prin boala (in tinerete ne infectam, dar boala poate trece diagnosticata ca simpla “viroza febrila”).”, scrie conf univ dr Voichita Lazureanu, intr-o postare pe pagina de Facebook a unitatii medicale.

Simptome boala sarutului/mononucleoza infectioasa

Simptomatologia “mono” este extrem de diversa: febra, angina si adenopatia fiind cele mai frecvente; dar putem avea si eruptie tegumentara, hepatita (cu sau fara icter), splenomegalie sau chiar meningita.

Febra este de cele mai multe ori prelungita (2-4 saptamani), fiind si motivul cel mai frecvent al prezentarii in clinicile de boli infectioase; febra care nu cedeaza la administrarea de antibiotic (fiind o afectiune virala).

Angina este, de obicei, cu aspect pseudomembranos (amigdalele sunt crescute in volum, hiperemice, si sunt acoperite de membrane albicioase, mimand colectiile purulente), faringele cu picheteu hemoragic, pacientul acuzand disfagie intensa (durere la inghitire) si inapetenta.

Adenopatia cel mai frecvent este submaxilara si laterocervicala, cu ganglioni mariti si durerosi. Tipic pentru mononucleoza este aparitia eruptei tegumentare eritematoase dupa administrarea de ampicilina.

Tratament boala sarutului

Izolarea formelor usoare si medii se poate face la domiciliu, formele severe necesitand internarea in clinicile de boli infectioase.

“Tratamentul consta in administrarea de antiinflamatorii: nesteroidiene in formele usoare/medii si steroidiene in formele severe/cu afectare hepatica sau meningeana, antitermice, antialgice, hepatoprotectoare, reechilibrare hidro-electrolitica si acido-bazica.”, mai scrie conf univ dr Voichita Lazureanu in comunicat.

Potrivit sursei citate, in prezent nu exista medicatie specifica antivirala pentru mononucleoza. Prevenirea infectiei poate fi efectuata doar prin masuri de igiena personala.

Etichete: boala sarutului, mononucleoza infectioasa

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.