Tulburarile si bolile mintale repezinta cea mai mare crestere in randul bolilor cronice la nivelul judetului Caras Severin


Tulburarile si bolile mintale au inregistrat, in perioada 2012 – 2017, cea mai mare crestere, in judetul Caras-Severin, la nivelul bolilor cronice, printre cauze fiind imbatranirea populatiei si cresterea accesului la servicii medicale.

„Cea mai importanta crestere in cadrul intregului grup de boli cronice este cea a cazurilor de boli si tulburari mintale, unde s-a inregistrat o crestere cu 76,32%. Explicatiile acestui fenomen pot fi multiple si identificarea lor exacta ar necesita o investigatie amanuntita, atat medicala cat si sociologica. In lipsa acestei investigatii, noi opinam, ca si cauze, imbatranirea populatiei, cresterea stresului psihic la care este supusa populatia, din motive preponderent social-economice, precum si scaderea inhibitiei traditionale privind accesarea serviciilor psihologice si psihiatrice”, a declarat Daniel Botgros, purtator de cuvant DSP Caras-Severin, potrivit Agerpres.

Pe durata intregului interval analizat, reprezentantii DSP Caras-Severin au constatat persistenta pe primele locuri a acelorasi afectiuni, respectiv HTA (tensiunea arteriala) si cardiopatii ischemice, urmate indeaproape de diabetul zaharat, primele doua depasind impreuna 60% din totalul bolilor cronice, iar toate trei depasind 70% din totalul acestora.

Mai exact, tulburarile mintale au cunoscut o crestere de 76,32%, in 2017, fata de 2012, bolile cerebro-vasculare au crescut cu 66,27%, iar numarul persoanelor afectate de boli pulmonare cronice obstructive a crescut cu 51,12%. Diabetul zaharat este mai mare, in 2017, cu 34,32%, fata de 2012, in timp ce cazurile de HTA sunt mai multe cu 33,93%. Chiar si cazurile de epilepsie au cunoscut o crestere cu 28 de procente, mai relateaza sursa citata.

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

O intrebare

  • Gheoeghe.Birca spune:

    Buna,
    Solicit prin prezenta o indrumare pentru o consultatie la un specialist:sotul meu are probleme de memorie si atentie-dupa ce citeste nu retine aproape nimic iar daca sta asezat in banca ( in clasa la scoala)adoarme.Va rog un diagnostic si la ce specialitate medicala sa ma adresez?

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.