94% dintre medicii de familie recomandă pacienților vaccinarea anti HPV

Societatea Națională de Medicina Familiei (SNMF) a efectuat un studiu cu privire la profilaxia îmbolnăvirii cu Virusul Papiloma Uman (HPV), la care au participat peste 1.000 de medici de familie din întreaga țară.
Aproximativ 94% dintre medicii de familie implicați în studiu recomandă pacienților vaccinarea anti HPV ca metodă de profilaxie primară împotriva cancerului de col uterin. De asemenea, 86% dintre medicii chestionați consideră necesară implementarea unui program de vaccinare anti HPV în România. Se menționează, totuși, în procent de 40%, că este nevoie de o mai bună informare înainte de începerea programului de vaccinare obligatorie.
Cancerul de col uterin este o boală cumplită, a cărei cauză, în covărșitoare majoritate, este infecția cu tulpinile oncogene ale HPV. Această descoperire a fost răsplătită cu Premiul Nobel! Este nevoie de programe de educație pentru pacienți. Este nevoie de informare pentru cadrele didactice și pentru părinți. Vaccinarea este adesea o cale de salvare a sute de mii de vieți, lucru demonstrat pentru atâtea boli grave”, afirmă Rodica Tănăsescu, președinte SNMF.
Vaccinul anti HPV este cheia eliberării femeilor de sub teroarea cancerului de col uterin. Părinții care și-au permis, l-au cumpărat și l-au administrat deja fetițelor lor. Este păcat ca, din cauza ignoranței părinților, să nu putem da aceeași șansă și celorlalte fetițe„, a spus și Dr. Cristian Sever Oană, membru în Consiliul Asociației Medicilor de Familie din București.
 
Spre deosebire de anii trecuți, interesul pacienților pentru vaccinul împotriva HPV a crescut semnificativ, principalele întrebări adresate de aceștia medicilor fiind legate de eficiența vaccinului (22%), vârsta potrivită pentru vaccinare (17% dintre pacienți), precum și de efectele adverse ale acestuia (47%).
Infecţia cu HPV este principala cauză a cancerului de col uterin. România se situează pe primul loc în Europa în ceea ce priveşte mortalitatea cauzată de cancerul de col uterin, de patru ori mai mult decât media ţărilor din Uniunea Europeană.
 
În România, 40.000 de femei sunt diagnosticate cu cancer de col uterin, o rată de 28,96% față de 10,99% cât este media în Europa. Anual, în țara noastră se înregistrează aproximativ 3.000 de cazuri noi de îmbolnăvire de cancer de col uterin, de 16 ori mai mult față de media europeană.
 
Vaccinarea anti HPV (profilaxia primară) previne infecția și declanșarea bolii, fiind foarte eficientă pe termen mediu și lung. Împreună cu profilaxia secundară (testul Babeș-Papanicolaou), vaccinarea asigură o scădere de până la 94% a riscului de cancer de col uterin.
 
Ne dorim să putem spune peste ani despre cancerul de col că a rămas o amintire, iar vaccinul HPV să poată schimba statisticile în privința acestei cumplite boli care în România ocupă un trist loc fruntaș. Evident, educația, vaccinarea trebuie dublate de programe de screening, pentru depistarea leziunilor precanceroase, ca metodă de profilaxie secundară. Dacă vom putea acționa sinergic și susținut, atunci vom putea spune că am făcut ceva cu adevărat important pentru sănătatea femeilor„, a adăugat dr. Rodica Tănăsescu.
 
Chestionarul utilizat în acest studiu a fost trimis din partea SNMF către 7.000 de medici de familie înregistrați pe portalul FormareMedicala. Acesta a avut o rată de acces foarte bună, fiind deschis de 44,59% dintre medicii către care a fost expediat, dintre care 32% au răspuns la întrebările conținute în chestionar.
 
FormareMedicală.ro este singurul portal din Romania dedicat în exclusivitate medicilor de familie, realizat sub egida Societății Naționale de Medicina Familiei, care oferă cursuri interactive gratuite, principalele obiective ale portalului fiind susţinerea educației medicale continue și creșterea impactului medicului de familie în sistemul medical, spre beneficiul pacienților.
Mai multe detalii pe: http://www.formaremedicala.ro
 
Despre Societatea Națională de Medicina Familiei:
Societatea Națională de Medicina Familiei își propune ca scop dezvoltarea și afirmarea specialității de medicina familiei, reprezentarea, susținerea și protejarea intereselor cu caracter profesional, știintific, legislativ, juridic și promovarea intereselor economice ale medicilor de familie. SNMF are filiale în toate județele și peste 6.000 de membri.
Mai multe detalii pe http://www.snmf.ro

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.