Medic: 8 din 10 persoane active sexual pot fi infectate cu cel putin o tulpina de HPV

Medicul Adrian Streinu Cercel, managerul Institutului ‘Matei Bals, spune ca in fiecare an, in Romania, se inregistreaza 3.300 de cazuri noi de cancer de col uterin. Femeile active cu varsta cuprinsa intre 15-44 de ani sunt cele mai afectate de aceasta boala.

Potrivit specialistului, 1.740 de decese sunt cauzate anual de aceasta boala in Romania.

„In fiecare an, in Romania se inregistreaza 3.300 de cazuri noi de cancer de col uterin, 1.740 decese sunt cauzate de aceasta boala, femeile active cu varsta cuprinsa intre 15-44 de ani sunt cele mai afectate de cancerul de col uterin”, a preciat dr. Adrian Streinu Cercel, citat de Agerpres.

El a subliniat ca 8 din 10 persoane active sexual pot fi infectate la un moment dat cu cel putin cu o tulpina de HPV (Human Papillomavirus).

„8 din 10 persoane active sexual vor fi infectate la un moment dat cu cel putin o tulpina de HPV. HPV este al doilea agent patogen responsabil pentru cancer, la nivel mondial. (…) Infectia persistenta cu una dintre acest tulpini este responsabila pentru una din trei noi cazuri de cancer atribuit unei infectii care apar in lume. (…) Infectia cu HPV este responsabila pentru 32.000 ani de viata pierduti prematur in Romania in fiecare an ocupand locul trei dupa cancerul pulmonar si cancerul de san. Infectia cu o tulpina HPV oncogenica cauzeaza aparitia a 100% din totalul cazurilor de cancer de col uterin diagnosticate anual, a 88% din totalul cazurilor de cancer anal, 70% din cazurile de cancer vaginal, 50% din cazurile de cancer penian, 48% din cazurile de cancer vulvar”, a mai aratat medicul.

Totodata, el a afirmat ca exista 12 tipuri de virus HPV care pot cauza cancer.

Etichete: preventie cancer de col uterin, vaccin anti hpv, infectia cu hpv

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.