6 semne ale cariei dentare pe care nu trebuie sa le neglijezi


Caria este una o problema dentara extrem de des intalnita, aproximativ 90% dintre oameni au avut la un moment dat o carie. Deoarece semnele si simptomele acesteia nu sunt identificate la timp, caria poate ramane netratata si de aici apar o serie de complicatii.

Mihaela Dan, specialist ortodont in cadrul Clinicii Orto-Implant Expert, ne-a explicat care sunt simptomele ce ar trebui sa ne trimita la medicul stomatolog, pentru a evita complicatii sau chiar pierderea dintelui afectat.

Ce este caria?

Caria este provocata de bacteriile din placa bacteriana, care produc acizi ce favorizeaza demineralizarea smaltului sau cementului (straturile exterioare ale coroanei dentare (respectiv radacinii) cu aparitia unei cavitati (gauri). Dentina este strabatuta de canale foarte mici cu terminatii ale nervului, iar atunci cand caria se apropie de ele, apare durerea dentara.

De obicei, cariile dentare apar in doua zone specifice si, in functie de localizare, se numesc carii ocluzale, care se formeaza in partea superioara a dintilor, unde particulele de hrana intra in santurile adanci ale acestor suprafete, iar periuta dentara patrunde greu pentru a le indeparta, si carii interdentare, cele care se formeaza intre dinti. Semnele cariilor dentare variaza in functie de gravitatea si localizarea lor: cand o carie se afla abia in stadiu incipient si actioneaza numai asupra smaltului, este posibil sa nu apara niciun simptom deranjant deoarece smaltul nu contine vase de sange sau nervi si, prin urmare, deteriorarea lui este nedureroasa.

Pe masura ce caria se agraveaza, insa, prezenta ei se face simtita in diferite forme:

Modificare de culoare a dintelui

In prima faza, reversibila pana la un punct, demineralizarea smaltului apare sub forma unei pete albe (numita “pata alba cretoasa”), care apoi devine cenusie sau brun-maronie. Din nefericire, in cazul cariilor interdentare aceste etape nu sunt observabile, pacientul ajungand la medic doar atunci cand apare durerea.

Sensibilitate/durere la contactul cu anumite alimente sau bauturi

Aceasta sensibilitate apare la contactul cu alimente sau bauturi reci, dulci sau acre, si persista doar atat timp cat este prezent stimulul respectiv. Daca durerea se prelungeste mai mult de cateva minute, nervul este deja afectat si, foarte probabil, va trebui scos.

Modificarea aspectului dintelui pe radiografie

In cazul cariei, conturul dentar pare intrerupt sau mai negru pe o anumita portiune, deoarece calciul din smaltul dentar a disparut.

Inflamatia gingiei

Acest simptom apare in cazul cariilor interdentare, provocat fiind de resturile alimentare ramase in interiorul cariei si care fermenteza sub actiunea bacteriilor daunatoare.

Miros neplacut care poate persista chiar si dupa periaj

Desi poate avea multiple cauze, unul dintre ele este reprezentat de resturile alimentare ramase in interiorul cariei.

Ruperea atei dentare

Dintele afectat de o carie interdentara prezinta zone ascutite pe marginile cavitatii, care vor agata sau chiar vor rupe ata dentara. Depunerile de tartru sau lucrarile dentare cu margini neregulate pot avea acelasi efect, iar medicul stomatolog si radiografia pot ajuta la identificarea cauzei.

Studiile arata ca infectiile orale sunt un focar care afecteaza intregul organism, dar mai ales sistemul cardio-vascular. Asadar, controlul periodic la medicul stomatolog poate identifica si trata in faze incipiente cariile, scutindu-ne de numeroase neplaceri. In cazul in care simptomele prezentate mai sus sunt observate devreme, cu cat mai rapida si mai usoara va fi tratarea problemei.

Atentie! Nu trebuiesc neglijate nici cariile aparute la cei mici, care pot produse complicatii grave si de durata, chiar si in cazul dintilor de lapte.  

Asadar, identificarea primelor simptome ale cariilor si tratarea acestor este absoluta necesara pentru a evita probleme de ordin estetic, dar si aparitia senzatiei de durere, infectia nervului, a osului si a gingiei si necesitatea unor tratamente de mai lunga durata si mai costisitoare.

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.