5 pasi pentru a invinge procrastinarea

procrastinareCu totii avem momente cand amanam sa facem un anumit lucru de nenumarate ori. Fie ca trebuie sa scriem un raport la serviciu sau pur si simplu sa facem curatenie in casa, pe toti ne loveste periodic ceea ce specialistii numesc procrastinare. In limbajul popular procrastinarea nu este altceva decat amanarea unei activitati sperand, bineinteles, ca pana la urma nu va trebui sa o facem.

Cum stim daca “suferim” de procrastinare

Daca vi s-a intamplat sa nu va placa pixul sau creionul cu care scrieti si sa cautati unul mai bun prin zeci de sertare, daca in fata emailului de serviciu v-ati adus aminte de toti colegii de liceu pe care ii cautati pe facebook sau linkedin, sigur suferiti de procrastinare.

Cu un program bine stabilit si niste deadline-uri din partea sefului sau a partenerului de viata, procrastinarea se poate vindeca imediat.

Pe de alta parte, specialistii considera ca procrastinarea apare si atunci cand ne este frica de esec. Chiar si o stare de anxietate in fata unei posibile reusite ne determina sa amanam pana la termenul limita rezolvarea unei sarcini.

5 pasi sa castigi meciul cu procrastinarea

Depasiti blocajul mental

Persoanele care amana la nesfarsit o sarcina sunt constiente de acest lucru, simtindu-se in acelasi timp vinovate ca nu si-au terminat pana in acel moment indatoririle.

Tocmai aceasta stare de culpabilizare va poate tine in loc. Este foarte important sa va ganditi la timpul pe care il veti avea doar pentru relaxare dupa ce veti termina sarcinile.

Eliminati ceea ce va distrage de la munca

Muzica, televizorul sau activitatile pe social media sunt in topul cauzelor atunci cand nu incepem o activitate.

In acest caz, e bine sa eliminam din camera unde lucram aceste elemente care ne distrag atentia si ne fac sa marim perioada in care pierdem timp valoros.

Puneti accentul pe inceputul sarcinii, nu pe finalizare

Unele activitati pot sa implice mai mult efort fizic sau intelectual, efort care va oboseste numai la gandul ca trebuie sa-l faceti pana la finalizarea sarcinii.

Psihologii va sfatuiesc sa va organizati inceputul sarcinii si sa nu va ganditi la timpul in care veti depune efort pentru a nu va descuraja din start.

Impartiti un proiect in sarcini mai mici

De obicei activitatile cele mai grele si care presupun o investitie mai mare de timp ne dau cele mai mari batai de cap.

De aceea este recomandat sa va faceti un plan si sa ganditi rezolvarea lui in functie de fiecare etapa si nu de proiectul integral.

Nu va creati asteptari foarte mari

De foarte multe ori, suntem mai exigenti cu noi insine decat cu ceilalti. O presiune prea mare pe care o punem pe noi nu face decat sa alimenteze procrastinarea. Teama de esec, ca nu vom avea cel mai bun rezultat ne determina sa amanam inceperea lui.

Persoanele perfectioniste au cele mai multe probleme, deoarece nu accepta imperfectiunile mai ales in ce le priveste.

Rezolvati sarcinile relaxati, dar cu profesionalism, si sigur veti obtine rezultatul dorit.

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.