5 masuri esentiale pentru a preveni cancerul de plamani

5 masuri esentiale pentru a preveni cancerul de plamaniPrevenirea cancerului de plamani are in vedere in primul rand evitarea principalilor factori de risc in cancer precum fumatul, obezitatea si lipsa exercitiilor fizice.

Principalele masuri de preventie a cancerului de plamani, conform National Cancer Institute

Renuntarea la fumat este principala masura de preventie a cancerului de plamani. Persoanele care fumeaza au un risc de 20 de ori mai mare de a face cancer fata de cei care nu fumeaza.

Tigarile, trabucurile, pipa sunt principalii factorii de risc. Fumatul cauzeaza 9 din 10 cazuri de cancer de plamani la barbati si 8 din 10 cazuri.

Studiile au aratat ca fumatul tigarilor cu un nivel scazut de nicotina nu reduce riscul cancerului de plamani.

Cercetatorii au aratat ca afectiunea este relationata cu numarul de tigari fumate pe zi si numarul de ani in care persoana a fumat.

Evitarea fumatului pasiv este o a doua masura importanta in prevenirea cancerului de plamani. Persoanele care sunt expuse fumului de tigara au un risc mai scazut de a face cancer.

Cunoasterea istoricului bolii in familie este importanta deoarece persoanele care au pe cineva in familie cu cancer de plamani sunt de doua ori mai expuse riscului de a se imbolnavi.

In cazul familiei ca factor de risc, in afara mostenirii bolii exista riscul de a face cancer de plamani prin fumatul pasiv din cauza unui membru al familiei care fumeaza.

Evitarea expunerii la substante chimice precum azbest, arsenic, nichel, radon, crom, smoala, funingine. Persoanele care iau contact cu aceste substante la locul de munca si nu au fumat niciodata pot face cancer de plamani.

Dieta sanatoasa poate scadea riscul cancerului. Studiile arata ca persoanele care consuma fructe si legume sunt mai putin expuse riscului de a face cancer.

Cercetatorii considera ca dieta poate avea un efect pozitiv si pentru ca se presupune ca nefumatorii au implicit un stil de viata mai sanatos decat fumatorii.

Activitatea fizica regulata face parte dintr-un stil de viata sanatos care alaturi de o dieta sanatoasa poate preveni cancerul de plamani.

Sursa: www.cancer.gov

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.