33.000 de persoane mor anual de cancer pulmonar

Cancerul pulmonar afecteaza major populatia din Romania. Astfel, peste 30.000 de romani mor anual din cauza acestei afectiuni grave. In acelasi timp, 13% din cazurile noi de cancer sunt cele pulmonare.

Acces dificil la examene de diagnosticare

Una dintre problemele majore cu care se confrunta acesti bolnavi este diagnosticarea la timp a afectiunilor.

Presedintele Federatiei Asociatiilor Bolnavilor de Cancer din Romania, Cezar Irimia, a subliniat ca pacientii romani au acces dificil la examene de diagnosticare specifice, precum bronhoscopie, tomografie, RMN.

Aceasta problema apare in sistemul de sanatate din cauza lipsei aparaturii si a personalului specializat, de vreme ce doar o patrime din pneumologi sunt calificati in bronhologie.

“Totodata, specialistii sustin ca testarea genetica a mutatiilor EGFR (epidermal growth factor receptor/receptorul pentru factorul de crestere epidermica – n.r.) reprezinta un pas esential pentru luarea deciziei asupra tratamentului ce va fi urmat, permitand astfel pacientilor sa urmeze tratamentul potrivit inca de la inceput”, a precizat Razvan Curca, Seful Clinicii de Oncologie a Spitalului Judetean Alba Iulia.

Cancerul pulmonar – cea mai mare rata de deces

Cancerul pulmonar este unul din tipurile de cancer cu cea mai mare rata de deces si pentru ca diagnosticarea, in multe cazuri, se face mult prea tarziu, in fazele terminale.

Peste 80% din cazurile de cancer pulmonar sunt corelate cu fumatori sau fosti fumatori.

Cancerul pulmonar este a saptea cea mai frecventa cauza de deces in cazul pacientilor care nu au fumat niciodata.
In categoria de risc pentru cancerul pulmonar se afla si bolnavii de BPOC.

Sursa: www.agerpres.ro

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.