30.000 de femei din zonele rurale vor fi testate pentru depistarea cancerul de col uterin

Aproximativ 30.000 de femei din zone izolate ale Romaniei vor fi testate pentru depistarea cancerului de col uterin, printr-un proiect european in valoare de doua milioane de euro.

„Am lansat un nou proiect finantat din fonduri europene in colaborare cu Registrul de Cancer din Norvegia prin care urmarim testarea a 30.000 de femei din zone izolate ale Romaniei, din Muntii Apuseni, regiuni de granita, etnii. Predominant mergem pe populatie de etnie roma, dar vom aborda si comunitati de ucraineni, rusi lipoveni, slovaci si populatie maghiara, toate cu obiceiuri diferite, care stratifica riscul lor de a face leziuni, precursori ale cancerului de col uterin pe care noi incercam sa le depistam cu ajutorul unitatilor mobile. Acest proiect aduce nou si evaluarile colposcopice in teritoriu si chiar tratamente”, a declarat medicul oncolog Florian Nicula, coordonatorul proiectului, conform Agerpres.

Femeile care urmeaza sa fie testate au varste intre 25 si 64 de ani si provin din 100 de localitati.

„Vom testa 30.000 de femei din 100 de localitati rurale, sunt cuprinse 20 de comune cu satele aferente, in care vom instrui mediatori sanitari ce vor informa populatia in propria limba si cu ajutorul unor fluturasi tradusi in limbile respective, dupa care vor intocmi liste cu femeile care accepta sa fie testate, dupa care ne deplasam cu unitatile mobile si facem teste rapide HPV care ne vor permite sa punem diagnosticul in teren in doua ore, fara sa mai venim cu testele de laborator la Cluj-Napoca, dupa care putem institui in acelasi timp evaluarile colposcopice si tratament la cazurile pozitive”, a mai mai precizat Dr. Florian Nicula conform sursei citate.

De asemenea, in cadrul proiectului vor fi vaccinate impotriva HPV si 1.000 de fetite din comunitatile respective. Durata de desfasurare a proiectului este de doi ani.

Etichete: teste cancer de col uterin, screening cancer, consultatii gratuite femei, test babes-papanicolau

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.