2 Aprilie, Ziua Internationala de Constientizare a Autismului

altruismAnul acesta, cu ocazia zilei de 2 Aprilie, Ziua Internationala de Constientizare a Autismului, Federatia pentru Drepturi si Resurse pentru Persoanele cu Tulburari in Spectrul Autist (FEDRA) trage un serios semnal de alarma, catre decidentii politici si catre publicul larg, cu privire la discriminarea cu care se confrunta zi de zi persoanele cu autism din Romania si familiile lor.

Astfel, FEDRA cheama la solidaritate si la intelegerea impactului remarcabil pe care incluziunea sociala, accesul la educatie si interventiile specializate il au asupra dezvoltarii si maximizarii potentialului fiecarei persoane cu autism.

Discriminarea, indiferent de forma pe care o ia, fie ca vorbim de interzicerea sau limitarea accesului la scoala, ori de finantarea inadecvata pentru infiintarea si dezvoltarea de servicii specializate pentru copii si adulti cu autism, inseamna o bariera pe care societatea, noi, o ridicam cu indiferenta sau constienti, in calea dezvoltarii persoanelor cu autism, condamnandu-le la un trai cel mai adesea nedem de conditia umana si de potentialul lor.

„In Romania, inca nu avem o legislatie clara, unitara, care sa reglementeze drepturile persoanelor cu autism, inca nu exista o infrastructura solida de servicii si interventii specializate care sa le ajute sa-si creasca abilitatile pentru a fi autonome si nu exista nici disponibilitatea alocarii fondurilor necesare dezvoltarii acestor servicii” , scrie intr-un comunicat de presa al federatiei.

Nu in cele din urma, paradoxal, desi avem o lege a invatamantului incluziva, care promoveaza accesul neingradit la educatie al tuturor persoanelor, copiii si tinerii cu autism inca au acces limitat la invatamantul de masa.

Este nevoie de constientizarea problemei la nivelul autoritatilor, de vointa politica pentru reglementari legislative, pentru programe si alocari bugetare si, nu in ultimul rand, este nevoie de schimbari profunde la nivelul mentalitatii generale care inca nu are exercitiul de a respecta diversitatea. Autismul este o afectiune despre care nu se poate vorbi in termeni de “eradicare”. Persoanele cu autism raman cu autism toata viata, insa cu interventii specializate si cu sprijinul comunitatii, pot functiona la o capacitate cat mai buna a potentialului lor”, declara Carmen Gherca, presedinte FEDRA.

 „STOP DISCRIMINARII! si promovarea incluziunii sociale a persoanelor cu autism”, este mesajul pe care il transmite anul acesta FEDRA, cu prilejul zilei de 2 Aprilie, Ziua Internationala de Constientizare a Autismului.

Ca si in anii trecuti, si acum FEDRA a pregatit o serie de evenimente, in Bucuresti si in tara, unde sunt invitati factori de decizie publici, politici sau publicul larg.

 

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.