19 pacienti cronici au dat statul in judecata si au castigat

tratament-boala-parkinson19 bolnavi care s-au tratat cu medicamente ce nu se afla pe actuala lista de compensate si gratuite isi vor primi tratamentele necesare, in urma deciziei Curtii de Apel Bucuresti.

„Pacientii au actionat statul in justitie in urma cu trei saptamani si au obtinut ieri decizia favorabila, printr-o procedura de urgenta (ordonanta prezidentiala). Este vorba de pacienti pentru care actualele terapii compensate nu functioneaza si carora medicii le-au recomandat tratamente din lista de 140 evaluate in 2013, dar niciodata promulgate. (…) Din pacate, alta alternativa nu am avut. Sunt pacienti care si-au cumparate medicatia cu 8.000 de lei pe luna. Noi ne-am saturat de minciuna, ipocrizie si am actionat statul in judecata. Nu suntem procesomani. Din cei 19, un numar de 18 sunt cu diferite forme de cancer si un copil cu artrita idiopatica juvenila”, a afirmat Cezar Irimia, presedintele Asociatiei Pacientilor Cronici, conform Agerpres.

Acesta mai precizat ca din cei 7 pacienti cu boli cronice care au castigat procesul cu statul in luna iunie, trei au murit.

El a spus ca peste 1.000 de pacienti cu diferite boli cronice care nu au alternativa de tratament ar putea sa actioneze statul in judecata in viitor.

„Sper sa nu mai ajungem in instanta, valul urmator de pacienti care va da statul in judecata va fi numeros. Avem peste 1.000 de pacienti in toata tara pe diferite boli cronice care nu au alternativa in actuale lista de medicamente compensate. Ganditi-va sa mergem cu o mie de pacienti in strada, ar fi o tragedie si o rusine. La nivel european suntem singura tara care nu si-a reactualizat listele. Sper ca Guvernul sa ia atitudine si sa treaca imediat la reactualizarea listei acolo unde nu exista alternativa terapeutica. Nu ne dorim toata lista, ne dorim acele molecule salvatoare de vieti”, a mai precizat Cezar Irimia, tot conform Agerpres.

Potrivit acestuia, este vorba de 10 molecule care ar trebui sa intre pe lista de medicamente compensate si gratuite si care nu au alternativa terapeutica in Romania la acest moment.

Reprezentantii CNAS au afirmat tot in cursul zilei de vineri, 21 noiembrie, ca au luat act de decizia instantei si au anuntat ca vor demara toate demersurile pentru punerea acesteia in aplicare.

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.