1500 de bucuresteni vor beneficia de teste gratuite pentru depistarea cancerului colorectal

Primaria Capitalei, prin Centrul pentru Seniori al Municipiului Bucuresti (CSMB), in parteneriat cu Asociatia „Sanatate pentru Comunitate” si Centrul Medical Neolife, va derula, incepand din luna august 2019, un program de screening pentru cancerul colorectal numit ,”Invinge cancerul colorectal. Un test pentru viata.”

In cadrul acestui proiect, un numar de 1500 de bucuresteni aflati in grupa de risc – persoane cu varste peste 50 de ani – vor beneficia gratuit de teste medicale specifice in depistarea cancerului colorectal. In functie de evolutia si rezultatele programului, Primaria Capitalei, Centrul pentru Seniori al Municipiului Bucuresti si institutiile partenere iau in calcul posibilitatea extinderii acestuia pana la 5000 de beneficiari.

„Programul va avea la baza o metoda de screening non-invaziva importanta si eficienta care, din pacate, nu a ajuns sa fie cunoscuta la nivel national, Testul imunochimic FIT.
Beneficiarii vor efectua testele FIT in baza unor vouchere, iar probele vor fi aduse catre laboratoarele specializate din cadrul Centrului Medical Neolife. In eventualitatea aparitiei unei suspiciuni, persoanele vor fi directionate catre medicii specialisti in vederea efectuarii unei endoscopii sau colonoscopii si a analizelor anatomopatologice. Tot acest parcurs este oferit cu titlu GRATUIT, costurile necesare derularii programului fiind suportate integral de catre institutiile partenere”, se arata intr-un comunicat remis de Primaria Capitalei.

Proiectul urmaza a fi implementat in baza unui Regulament care urmeaza a fi publicat in perioada urmatoare pe site-ul Centrului pentru Seniori al Municipiului Bucuresti, www.cs-mb.ro.

Potrivit sursei citate, in anul 2018, cancerul colorectal a insemnat 13,3% din totalul cancerelor noi diagnosticate in tara noastra, fiind depasit doar de cancerul pulmonar, cu 13,6%. Numarul deceselor cauzate de aceasta maladie a depasit 6.000 de persoane in anul 2018.

Cu toate acestea, Romania ramane una din putinele tari din Uniunea Europeana fara un program de screening pentru cancerul colorectal.

Conform specialistilor, supravietuirea in cazul pacientilor care au descoperit boala in stadiu incipient, localizat, este de 90%, in timp ce procentul coboara la 70% daca boala este identificata cand s-a intins pe o regiune mai mare. In cazul in care diagnosticul se pune intr-un stadiu avansat al bolii, rata de supravietuire este de cel mult 20%.

Etichete: cancerul colorectal, analize cancer colorectal, teste cancer, screening cancer, analize gratuite

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.