Romania, primul loc in Europa la incidenta cancerului de col uterin

poza campanii screeningRomania se situeaza pe primul loc in Europa la incidenta cancerului de col uterin, intrucat anual peste 4.000 de romance sunt diagnosticate cu aceasta boala, iar mortalitatea din aceasta cauza este de patru ori peste media europeana, a declarat Carmen Ungurean, de la Institutul National de Sanatate Publica (INSP).

Din acest motiv, a mai precizat ea, INSP si Merck Sharp&Dohme (MSD) Romania au lansat marti, la Targu Mures, campania de constientizare asupra cancerului de col uterin intitulata „Protejeaza-i aripile!”.

„Cancerul de col uterin reprezinta, in tara noastra, o prioritate de sanatate publica. Avand in vedere statisticile la nivel national, consideram ca este foarte important ca mesajul nostru sa ajunga la toate femeile din Romania si sa le furnizam cat mai multe informatii despre cum se pot feri de aceasta boala. Testarea Babes-Papanicolau poate ajuta mii de femei sa intervina la timp, fapt dovedit de programele de screening consolidate care se desfasoara in toata lumea (…) Avem peste 4.000 de cazuri noi de cancer de col uterin in Romania, aproape 2.000 de decese pe an.

Suntem in tara lui Babes-Papanicolau (test inventat de medicul Aurel Babes si perfectionat de dr. Georgios Papanicolaou, n.r.) si ne mandrim foarte tare si, cu toate acestea, incidenta si mortalitatea sunt de aproape patru ori mai mari decat media Uniunii Europene si tot de atatea ori mai mare decat media OMS care cuprinde si statele foste sovietice”, a aratat Camern Ungurean, coordonatorul programului national pentru depistarea precoce a cancerului de col uterin, citata de Agerpres.

Potrivit acesteia, Campania „Protejeaza-i aripile!”, organizata de MSD Romania in parteneriat cu INSP, are drept obiective principale imbunatatirea nivelului de informare cu privire la cancerul de col uterin si cresterea gradului de constientizare referitor la importanta vitala a preventiei in lupta cu aceasta boala.

„Femeile active, cu varsta cuprinsa intre 15 si 44 de ani, sunt cele mai afectate de cancerul de col uterin. (…) Cancerul de col uterin este al doilea cel mai des intalnit cancer la femeile cu varsta cuprinsa intre 15 si 44 de ani din tara noastra, dupa cel mamar. Mai mult, pentru femeile din aceeasi categorie de varsta, cancerul de col uterin este principala cauza de mortalitate prin cancer, in contextul in care se inregistreaza peste 1.900 de decese anual, in urma diagnosticarii cu aceasta boala. Romania se afla pe primul loc in Europa din punctul de vedere al incidentei si mortalitatii cauzate de cancerul de col uterin: astfel, rata estimata a mortalitatii cauzate de cancer de col uterin este de 14,2, de aproape patru ori mai mare decat media la nivelul UE, care este de 3,7”, a mai aratat Ungurean conform sursei mentionate.

De asemenea, reprezentantul MSD Romania, Fanut Morosan, a aratat ca, in ceea ce priveste cancerul de col uterin in Romania, atunci cand vorbim despre cea mai mare rata a incidentei, de trei ori mai mare decat media la nivelul Uniunii Europene, cat si de o rata a mortalitatii ingrijoratoare, nu se poate asista pasiv.

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.