10 milioane de oameni sufera anual un traumatism cranian

TRAUMATISM-CRANIANTraumatismele cranio-cerebrale reprezinta principala cauza de dizabilitate in tarile industrializate si in curs de dezvoltare si principala cauza de mortalitate in randul tinerilor. La nivel mondial, aproximativ 10 milioane de oameni sufera anual un traumatism cranio-cerebrale.

Organizatia Mondiala a Sanatatii preconizeaza ca pana in anul 2020, accidentele rutiere, principala cauza a traumatismelor cranio-cerebrale, vor deveni al treilea mare contributor la povara globala a bolii si dizabilitatii, dupa bolile cardiovasculare si depresie.

In Europa 1,6 milioane de pacienti sunt internati anual , cu diagnostic de traumatism craniocerebral, iar dintre acestia 66.000 decedeaza.

Aproximativ 11,5 milioane de europeni prezinta o deficienta cauzata de un traumatism craniocerebral.

Desi impresionante, aceste cifre subestimeaza magnitudinea problemei, ele bazandu-se doar pe datele oferite de cazurile internate in spital. Aproximativ 80-90% dintre traumatismele craniocerebrale sunt considerate usoare si nu necesita ingrijiri medicale.

Unii pacienti sufera traumatisme asociate si in alte regiuni ale corpului, cazurile acestea fiind inregistrate ca si politraumatisme.

S-a sugerat ideea ca datele existente sa fie inmultite de 5-10 ori pentru a obtine o cifra cat mai reala care sa cuprinda toate traumatismele craniocerebrale.

La nivel mondial, acesta patologie presupune un efort financiar considerabil, fara a fi incluse costurile indirecte, precum cele legate de productivitate, sau cele incomensurabile, produse de scaderea calitatii vietii, fapt ce a dus la mobilizarea unor resurse deosebite, in special umane, implicate in cercetarea acestui domeniu.

In SUA, pentru un pacient cu traumatism cranian, care necesita recuperare, costurile sunt de 196.460 de dolari, in primul an. Pentru pacientii cu traumatisme minore sau medii care nu necesita recuperare, cheltuielile se ridica la aproximativ 15.000 de dolari.

Costurile date de ingrijirea unui pacient cu traumatism cranio-cerebral sever, pentru tot restul vietii acestuia, pot ajunge la 4 milioane de dolari.

In Europa costurile directe anuale pentru un pacient cu traumatism cerebral sever sunt de 18.437 euro. In medie, pentru un pacient cu traumatism cerebral, se cheltuie aproximativ 8.809 euro.

In Romania, costul mediu pentru un pacient cu traumatism cranio-cerebral este de 3.254 euro. In anul 2010, in tara noastra, s-au cheltuit aproximativ 94 milioane de euro pentru aceasta patologie.

In Romania, 300 de cazuri de TCC la 100.000 de locuitori

„Multi dintre cei care au suferit un traumatism craniocerebral, prezinta sechele, chiar si cei cu traumatisme craniene usoare. Tulburarile cognitive (atentie, memorie, limbaj, perceptie), afective si comportamentale sunt cele mai frecvente si importante simptome cu care se confrunta acesti pacienti, ele avand un impact deosebit si asupra famililor si a societatii. Aceste deficite determina o dependenta sociala a bolnavilor, chiar in absenta unor dizabilitati fizice, afectand capacitatea de munca, relatiile familiale, activitatile zilnice” a subliniat prof. dr. Dafin Muresanu, potrivit unui comunicat al Societatii pentru Studiul Neuroprotectiei si Neuroplasticitatii.

 In acest context, recuperarea neuropsihologica este esentiala. Pentru unii pacienti, traumatismul craniocerebral reprezinta debutul unei boli care dureaza toata viata.

„De aceea un management adecvat presupune existenta unor echipe multidisciplinare care sa asigure un tratament individualizat, iar pregatirea specialistilor in acest domeniu este necesara”, a mai spus prof.dr. Dafin Muresanu, conform sursei citate.

In Romania, numarul cazurilor de traumatisme cranio-cerebrale este in crestere – 300 de cazuri la 100.000 de locuitori, principala cauza fiind accidentele rutiere, 75% dintre persoanele decedate in accidente rutiere au suferit un traumatism craniocerebral. Anual, in tara noasta, se inregisteaza peste 60.000 de noi cazuri de TCC. Una dintre cele mai frecvente complicatii a traumatismelor craniocerebrale este epilepsia post traumatica, care apare in 10-20% din cazuri.

Alte complicatii sunt hidrocefalia interna, infectiile cerebrale, osificarea heterotopica. Traumatismele craniocerebrale cresc riscul aparitiei bolilor neurodegenerative: boala Alzheimer, boala Parkinson sau dementa pugilistica, cauzata de lovituri repetate.

Etichete: traumatism cranio cerebral, traumatism cranian, traumatisme cranio cerebrale

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.