1 din 10 femei fumeaza in timpul sarcinii in ciuda avertizarilor medicilor

renunta la fumatFumatul in timpul sarcinii este unul din principalii factori asociati complicatiilor in sarcina. In acelasi timp, este considerat principalul factor de risc care poate fi prevenit atata vreme cat viitoarele mame sunt informate asupra riscurilor la care isi supun copilul daca fumeaza. Conform raportului “Health and care of pregnant women and babies in Europe in 2010”, 1 din 10 femei fumeaza in timpul sarcinii.

La ce riscuri isi supune copilul o femeie care fumeaza in timpul sarcinii

Medicii avertizeaza ca fumatul in timpul sarcini poate afecta dezvoltarea normala a fatului, poate cauza o greutate scazuta a copilului, nasteri premature dar si anomalii congenitale.

19% dintre femei fumeaza si in ultimul trimestru de sarcina

Conform aceluiasi raport, femeile care fumeaza si in ultimul trimestru de sarcina sunt intr-un procent de sub 5% in Lituania si Suedia, 14% in Spania, 15% in Irlanda de Nord, 16% in Tara Galilor si de pana la 17% in Franta si 19% in Scotia.

Principalele riscuri ale fumatului in sarcina

Specialistii de la Centers for Disease Control and Prevention (CDC) avertizeaza asupra riscurilor majore ale fumatului in sarcina.

O femeie care fumeaza are riscul sa ramana insarcinata mai greu decat o femei care nu fumeaza.

Riscul pierderii sarcinii este mai mare la femeile care fumeaza. Fumatul poate cauza nasteri premature, care pot duce chiar si la decesul copilului.

Rata in sindromul mortii subite a sugarului este mai mare in cazul femeilor care fumeaz ain sarcina.

Care sunt beneficiile renuntarii la fumat inainte de a face un copil

Specialistii CDC atrag atentia ca fatul va primi mai mult oxigen din prima zi in care mama a renuntat la fumat.

Copilul va avea mult mai putine riscuri de a avea probleme la nastere si de a necesita spitalizare pe o perioada mai lunga.

Renuntarea la fumat previne bolile cardiovasculare, cancerul de plamani si imbunatateste considerabil respiratia.

Nu in ultimul rand, mancarea va avea un gust mult mai bun, iar hainele sau casa nu vor mirosi a fum de tigara.

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.