OMS: 50.000 de romani mor anual de cancer

cancer-ovarianConform  Raportului de Sanatate privind Incidenta Cancerului in Romania, realizat de Organizatia Mondiala a Sanatatii, anual, peste 50.000 de romani mor din cauza cancerului.

Totusi, raportul arata ca sansele de supravietuire ar putea creste daca schema terapeutica adoptata ar corespunde unui plan de terapie personalizata, care tinteste profilul molecular si clinic al fiecarui pacient in parte.

Exista evidente clinice conform carora tratamentul personalizat aduce beneficii majore pacientilor cu cancer. Spre exemplu, un studiu desfasurat pe o durata de 5 ani, in perioada 2007-2012 la MD Anderson, SUA, demonstreaza ca pacientii beneficiaza semnificativ in urma accesarii trialurilor clinice bazate pe profilul molecular. Astfel, rata de raspuns este mai mare (33% vs 15%), supravietuirea in absenta bolii crescuta (4,9 luni vs 2 luni), iar supravietuirea globala prelungita ( 11,2 luni vs 8,6 luni).

Specialistii oncologi spun ca aceasta boala are numeroase gene care pot suferi mutatii, fiecare tumora putand avea de la 1 pana la 8 gene cu mutatii.

Toate acestea pot crea particularitati ale bolii care necesita iesirea din schema clasica de tratament si inlocuirea acesteia cu una adaptata, care sa raspunda acestor specificitati.

Pentru a evita prescrierea unui tratament neadecvat, este nevoie de un diagnostic molecular, care are menirea de a identifica nu doar genele care au suferit, ci si daca aceste mutatii genetice au facut ca boala sa nu raspunda la solutiile de terapie recomandate in protocoalele actuale de tratament.

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.