Psoriazis

Psoriazisul este considerat o afectiune inflamatorie cronica a tegumentului, initiata, dirijata si mentinuta de numeroase componente ale sistemului imunitar. Odata instalata boala, exacerbarile pot fi declansate de diferiti factori interni si externi. Boala evolueaza pe toata durata vietii pacientului, existand perioade de acalmie si perioade de apogeu.

Concret, psoriazisul este o afectiune inflamatoare, necontagioasa, care evolueaza pe toata durata vietii; prezinta diverse forme, fiecare avand caracteristici diferite. Desi multi oameni cred ca psoriazisul este o boala care se ia, nu este deloc adevarat. Psoriazisul nu este o boala contagioasa. Retine! Nu poti lua psoriazis prin atingerea cuiva care are afectiunea, prin inotul in aceeasi piscina sau prin contact intim.

Oamenii din intreaga lume se confrunta cu aceasta afectiune. Prevalenta estimata a psoriazisului in intreaga lume variaza intre 0,5% si 4,6%. Prevalenta psoriazisului variaza in functie de varsta si sex: datale statistice arata ca femeile sunt mai predispuse la psoriazis decat barbatii. Boala poate sa apara la orice varsta, dar de obicei se dezvolta in adolescenta, intre 15 si 16 ani sau spre 55 sau 60 de ani. Totusi, se considera ca 75% dintre cei afectati au dezvoltat afectiunea inainte sa implineasca 40 de ani.

In Statele Unite, aproape 7,5 milioane de persoane au psoriazis si aproximativ 150.000 de cazuri noi sunt diagnosticate in fiecare an. De asemenea, in Marea Britanie 2% din populatie se confrunta cu o forma sau alta de psoriazis, statisticile aratand si in Romania o proportie asemanatoare.

Iata care sunt principalele cauze ale psoriazisului

Oamenii de stiinta nu stiu pana la ora actuala care sunt cauzele exacte ale psoriazisului. Cu toate acestea, datorita deceniilor de cercetare, se pare ca doi factori cheie contribuie la aparitia bolii: factorul ereditar/genetic si sistemul imunitar.

Concret, dintre cauzele care sunt cunoscute actual regasim:

  • cauze psihologice,

  • cauze endocrine,

  • emotionale.

Cauza psoriazisului este considerata a fi partial genetica. Aproximativ o treime dintre pacientii cu psoriazis au cel putin un parinte sau un frate cu aceasta afectiune.
Monitor Psoriazis

Principalele semne si simptome ale psoriazisului sunt

La debut apar unele umflaturi rosii pe piele care devin, in timp, mai mari si mai groase. De asemenea, umflaturile incep sa se uneasca, acoperind suprafete mari de pe corp.

Iata care sunt simptomele:

  • Zone tegumentare rosii. Sunt reliefate si prezinta cruste lucioase la suprafata. Placile cutanate se regasesc de regula la nivelul coatelor, genunchilor, scalpului, mainilor, picioarelor si regiunii sacrale inferioare. Datele statistice arata ca 90% dintre persoanele cu psoriazis au leziuni cutanate de acest fel.

  • Zone mici, sangerande. Acestea rezulta dupa descuamarea leziunilor cutanate, numite si semnul Auspitz.

  • Prurit. Acesta este cel mai adesea prezent in etapele acute ale bolii. Mancarimile se resimt mai ales la nivelul feselor si axilelor.

  • Cruste subtiri sau ingrosate. Acestea sunt prezente cel mai adesea la nivelul scalpului.

  • Modificari ale aspectului unghiilor. Acest simptom este regasit la peste 50% dintre pacientii cu psoriazis. Astfel, unghiile se pot ingalbeni, se pot desprinde din radacina; de regula, simptomul apare la unghiile de la picioare, foarte rar la cele de la maini.

Simptome care isi fac simtita prezenta mai rar

  • Leziuni similare picaturilor de apa, frecvente in psoriazisul secundar. Sunt intalnite la pacientii cu streptococ localizat in zona faringelui si poarta denumirea de psoriazis gutos.

  • Dureri articulare, artrite, umflarea articulatiilor. Acest tip de psoriazis poarta numele de artrita psoriazica.

  • Fenomenul Koebner se intalneste la pacientii diagnosticati cu psoriazis, daca acestia au suferit expuneri necontrolate la soare sau au suferit arsuri pe piele. Fenomenul se manifesta prin aparitia unor leziuni psoriazice care debuteaza la cateva zile dupa producerea evenimentului.

Calitatea vietii este destul de mult afectata de boala. Mancarimea si durerile fac uneori aproape imporsibila desfasurarea activitatilor de zi cu zi. De asemenea, igiena zilnica dar si somnul au de suferit. Totodata, leziunile care insotesc psoriazisul fac un calvar din viata pacientilor, acestia avand destul de des depresii. De multe ori, un pacient cu psoriazis tinde sa se izoleze de prieteni, de colegi.

Monitor Psoriazis

Tipuri de psoriazis

Diferentiem mai multe forme clinice de psoriazis dupa dimensiune, forma, tipul si localizarea leziunilor.

Astfel, literatura de specialitate surprinde cinci tipuri principale de psoriazis: in placi (sau vulgar), gutos, pustulos, inversat (sau flexural) si eritrodermic.

1. Psoriazis in placi (vulgar). Este cea mai raspandita forma de psoriazis. Potrivit datelor statistice, 80% dintre pacientii diagnosticati cu psoriazis au aceasta forma a bolii. Boala se manifesta prin aparitia unor portiuni de piele groasa, solzoasa care pot fi albe, argintii, rosii. Totodata, pielea are un aspect ingrosat de regula pe coate, genunchi, scalp si zona lombara.

2. Psoriazis gutos. Este un tip de psoriazis nu foarte des intalnit, se crede ca este declansat de stres, de o infectie sau de administrarea unor medicamente. Afectiunea este diagnosticata de cele mai multe ori la copii si la tineri. Psoriazisul gutos se manifesta prin aparitia unor mici puncte rosii pe piele, cu aspect de scoarta. Petele apar pe piept, membre, fata sau scalp. Din fericire, cu tratament adecvat afectiunea poate fi controlata astfel incat eruptiile sa apara la intervale mari de timp.

3. Psoriazisul inversat (flexural). Acest tip de psoriazis se manifesta sub sani, la subrat, in zona inghinala si in alte zone ale corpului unde pielea formeaza pliuri. Principalele manifestari sunt: petele rosiatice si netede, agravate de transpiratia in exces. O multime de tratamente topice reusesc sa controleze boala. Popular, pacientii il numesc psoriazis genital, deoarece este afectat si acesta zona. De aceea, destul de des se intampla ca psoriazisul inversat sa fie confundat cu o infectie precum este cea cu candida sau cu alte tipuri de ciuperci.

4. Psoriazis pustulos. Acest tip de psoriazis se caracterizeaza prin aparitia unor pustule cu margine rosie, pline cu puroi neinfectios, la nivelul mainilor si picioarelor, mai rar in alte zone ale corpului. De cele mai multe ori, pustulele sunt acoperite cu cojite. Exista trei tipuri de psoriazis pustulos: psoriazisul pustulos von Zumbush, psoriazisul palmo-plantara si acodermatita. Primul tip poate sa fie detectat dupa aparita unor pustule nefoliculare, care sunt izolate. Pacientul va face febra si va avea o stare generala de rau. Pustuloza palmo-plantara este un tip de psoriazis care se caracterizeaza prin aparitia unei eruptii pe suprafata palemlor si a talipilor. Pustulele au culoare galbuie. Acodermatita cu pustule localizate la nivelul pliurilor unghiale si falangelor este o forma destul de severa de boala care poate duce la pierderea definitiva a unghiilor.

5. Psoriazis eritrodermic. Este cea mai grava forma a bolii, care in anumite situatii poate deveni amenintatoare de viata. De cele mai multe ori, pacientul are nevoie de spitalizare deoarece acest tip de psoriazis este inflamator, se extinde pe cea mai mare parte a corpului, bolnavul are dureri puternice. Boala se caracterizeaza prin aparitia unor zone inflamate, dureroase, de culoare rosie, iar pielea se descuameaza. Placile isi fac aparitia, de regula, pe coate, genunchi, zona lombara si scalp. Alti factori care pot declansa psoriazisul eritrodermic sunt: stresul, consumul de alcool, infectiile si arsurile solare. Psoriazisul eritrodermic poate fi insotit de cel pustulos sau poate aparea pe fondul netratarii psoriazisului vulgar.

Forme rare de psoriazis sunt

    • psoriazis numular – placile de psoriazis iau aspectul unor monede

    • psoriazis anular – leziunile sunt dispuse in forma de inele;

    • psoriazis serpiginos – leziunile sunt dispuse in forma serpuita;

    • psoriazis artropatic – apar leziuni la nivelul articulatiei. Prezinta aspect cutanat de psoriazis vulgar, psoriazis pustulos sau psoriazis unghial la care se asociaza una sau mai multe din urmatoarele forme de artrita. Este vorba despre artrita micilor articulatii, de tip poliartrita reumatoida, sau a marilor articulatii.

    • psoriazis al scalpului – leziunile sunt localizate la nivelul pielii paroase a capului, depasind marginea de insertie a parului cu 1-2 cm.

    • psoriazis palmar – leziuni localizate la nivelul palmelor;

    • psoriazis unghial – la nivelul unghiilor pot sa apara depresiuni punctiforme ca si un degetar, cu pete vasculare subunghiale (hemoragii in aschie). Pot exista ca atare sau pot sa apara leziuni unghiale in cadrul celorlalte forme. Aproximativ 50% dintre persoanele care dezvolta psoriazis observa schimbari la nivelul unghiilor de la maini si/sau de la picioare. Astfel, leziunile unghiale apar la 50% dintre pacientii cu psoriazis, mai ales la cei cu psoriazis artropatic. Atentie! Daca unghiile incep sa se indeparteze de patul unghial sau dezvolta coroziuni, ori daca isi schimba culoarea intr-una galbui-portocalie, ar putea fi un semn de artrita psoriazica. Fara tratament, artrita psoriazica poate progresa. Este important sa mergi de urgenta la medicul specialist dermatolog daca apar modificari ale unghiilor sau dureri articulare. Tratamentul in faza incipienta poate preveni deteriorarea incheieturilor.

Monitor Psoriazis

Cum se stabileste diagnosticul psoriazisului

Diagnosticul psoriazisului se bazeaza pe semnele clinice observabile de medic. Sunt insa si cazuri cand este dificila diagnosticarea deoarece boala se aseamana cu alte afectiuni dermatologice. De aceea, in astfel de cazuri se recolteaza din tesutul afectat o proba care ulterior este examinata la microscop, proba care va duce la stabilirea diagnosticului de certitudine.

Atunci cand se face diagnosticarea psoriazisului trebuie sa fie eliminate alte afectiuni cu simptome asemanatoare precum:

  • dermatita seboreica – manifestata prin prurit, scuame si roseata,

  • pitiriazis rozat – eruptie compusa din papule roz, uscate. Afectiunea dureaza maximum doua luni.

  • pitiriazis verzicol – o afectiune cauzata de o ciuperca comună, caracterizata printr-o eruptie cutanata pe trunchiul si uneori brate.

  • lichen simplex cronic,

  • parapsoriazis – se manifesta prin placi rosiatice, dar lipseste durerea,

  • pitiriazis rubra pilar – dermatita cronica

In ce consta tratamentul psoriazisului

Din pacate, astazi nu exista un tratament curativ pentru psoriazis, dar exista numeroase terapii pentru ameliorarea acestuia.

Cele 3 tipuri de tratamente disponibile sunt:

Tratamentul topic. Este un tratament care se aplica direct pe suprafata pielii. Mai mult, este primul tratament care este aplicat inca din ambulatoriu, la indicatiile medicului specialist dermatolog, odata stabilit diagnosticul.

Fototerapia. Este un tip de tratament care are succes in formele moderate dar si in cele severe de boala. Radiatia ultravioleta naturala sau artificiala are multiple beneficii asupra formelor moderate sau severe de psoriazis.

Tratamentul sistemic (asupra intregului corp)

Medicamente orale sau injectabile

Tratamentul medicamentos incepe in spital si se continua in ambulatoriu. Se recomanda in formele severe sau moderate de psoriazis in placi, in psoriazisul eritrodermic si in caz de artrita psoriazica severa.

Terapii biologice

In prezent aceste terapii sunt recomandate pacientilor cu forme grave sau severe, sunt disponibile in cadrul unui program national de tratament. Daca tratamentele de prima intentie nu au dat rezultate, doctorul iti poate recomanda un tratament care adreseaza mai degraba cauzele decat simptomele. Acest tratament se numeste tratament biologic si tinteste o anumita parte a sistemului imun. Este important sa discuti cu medicul riscurile si beneficiile acestei terapii.

Reducerea factorilor agravanti

In paralel cu tratamentul, indiferent de forma de severitate este importanta diminuarea sau eliminarea factorilor favorizanti sau agravanti ai psoriazisului (prezentati in continuare). Din acest motiv, o intreaga echipa medicala va contribui la indeplinirea obiectivelor de tratament: medicul dermatolog, reumatolog, internist, psihiatrul, psihologul si medicul de familie.

Retine! Psoriazisul este o boala de lunga durata, cu remisiuni si recaderi, dar evitand factorii agravanti si cu un tratament corect, boala poate fi controlata si calitatea vietii poate fi pastrata.

Iata care sunt factorii agravanti:

  • Stresul neuropsihic – care inseamna nu numai vesti proaste sau ca ai avut un accident de masina sau a murit cineva drag ci poate sa fie si surmenare, oboseala, tracasare, nedormit noptile, toate acestea pot declansa psoriazisul.

  • Clima rece si uscata – este un factor care poata agrava simptomele specifice psoriazisului. De aceea este indicat sa iti mentii pielea hidratata, folosind creme si lotiuni hidratante dupa baie sau dus si in timpul zilei. Opteaza pentru lotiuni si sapunuri fara parfum, pentru piele sensibila. De asemenea, poti folosi un umidificator de camera pentru a-ti pastra pielea hidratata. Pe de alta parte, clima calda, umeda si soarele (razele ultraviolete) pe de alta parte pot ameliora simptomele afectiunii.

  • Leziunile cutanate – indiferent de localizare.

  • Stresul si anxietatea – pot cauza aparitia psoriazisului si pot, de asemenea, agrava leziunile deja existente. Indiferent de mediul in care lucrezi sau de problemele pe care le ai, este indicat sa ai un bun control asupra stresului, sau sa incerci sa diminuezi nivelul de stres.

  • Infectiile – in special infectiile gatului pot cauza psoriazis, aspect frecvent intalnit in cazul copiilor care au facut infectii cu streptococ. Totodata, infectiile virale, fungice, aftele pot repezenta un factor declansator la cei cu predispozitie pentru psoriazis.

  • Anumite medicamente – precum antiinflamatoriile non-steroidiene (AINS), agentii beta-blocanti (medicamente folosite in tratamentul unor boli cardiace si al hipertensiunii), antidepresivele si sarurile de litiu pot agrava simptomele psoriazisului.

  • Fumatul – anumite studii au demonstrat ca fumatul influenteaza in mod direct sanatatea pielii. Totodata, se pare ca exista o relatie directa intre numarul de tigari fumate si severitatea simtomelor de psoriazis. Implicit, renuntarea la fumat poate duce la ameliorarea simptomelor.

  • Consumul de alcool – un consum constant si in cantitati mari de alcool duce la agravarea simptomelor in psoriazis. Totodata, desi inca nu sunt suficiente studii care sa sustina ipoteza, se pare ca unul dintre factorii declansatori ai psoriazisului este si consumul excesiv de alcool.

  • Hipocalcemia – caderile bruste de calciu pot conduce la declansarea psoriazisului.

  • Alimentatia – aceasta are un rol foarte important in sanatatea pielii. De exemplu, o alimentatie care are la baza produse fast-food, care este lipsita de fructe si legume nu poate decat sa agraveze problemele de sanatate ale unui pacient cu psoriazis.

  • Lumina soarelui – de regula, lumina soarelui are o multime de beneficii asupra psoriazisului, insa la pacientii cu fototip I cutanat, de sex feminin, poate sa apara o fotosensibilizare a pielii si implicit o agravare a leziunilor de psoriazis.

  • Infectia cu HIV – indata ce infectia cu HIV avanseaza este posibil sa apatra exacerbari ale psoriazisului.

  • Pubertatea si menopauza – ar putea influenta aparitia bolii, cel putin asa reiese din anumite studii.

  • Factori fizici – orice traumatism cutanat, tatuaje, vaccin, radiatia solara (UV), arsura, plagi chirurgicale. Pot induce leziuni noi sau le pot agrava pe cele vechi (asa numitul fenomen Koebner).

Monitor Psoriazis

Relatia dintre stilul de viata si reducerea simptomelor in psoriazis

Deoarece psoriazisul este o afectiune cronica care odata aparuta este ireversibila, este esential ca pacientul sa se implice activ in managementul bolii. Informarea si vizitele la dermatolog pentru a discuta optiunile de tratament, precum si dezvoltarea unui stil de viata sanatos ii poate ajuta pe cei ce au psoriazis sa-si traiasca viata normal. De asemenea, o imbinare a terapiilor holistice si a medicinei integrative are succes asupra bolii, fie prin diminuarea simptomelor, fie prin marirea perioadelor de acalmie a afectiunii.

Totodata, alimentele nu pot vindeca sau trata psoriazisul, dar mancarea mai sanatoasa se pare ca ajuta la reducerea simptomele. Concret, o alimentatie boagata in fructe si legume, saraca in gluten si zahar contribuie la ameliorarea simptomelor.

Iata ce modificari ale stilului de viata care pot ajuta la ameliorarea simptomelor psoriazisului si pot reduce eruptiile cutanate:

  • Pierdere in greutate – poate reduce severitatea bolii si poate face ca tratamentele sa fie mai eficiente.

  • Dieta sanatoasa – daca reduci aportul de grasimi saturate, care se gasesc in produsele animale cum ar fi carnea si alimentele lactate. Creste aportul de proteine slabe care contin acizi grasi omega-3, cum ar fi somonul, sardinele si crevetii. Sursele de plante de omega-3 includ nuci, seminte de in si soia.

  • Alimentele de baza in dieta pentru psoriazis sunt cele bogate in antioxidanti, cele bogate in vitamina D si C, dar si cele care aduc un aport mare de acizi grasi omega 3.

  • Alimente indicate: peste (somon, macrou, sardine), fructe de mare, morcovi, dovleac, cartofi dulci, spanac, varza kale, broccoli, afine, ouale, cereale integrale, nuci, seminte.

  • Alimente contraindicate: rosii, cartofi albi, ardei gras, alimente bogate in zahar rafinat, prajeli. Carnurile procesate, grasimea animala si zaharul trebuie evitate.

  • Sunt numeroase studii care au demonstrat ca excluderea zaharului din alimentatie duce la o ameliorare semnificativa a leziunilor. De asemenea si dieta fara gluten poate duce la ameliorarea simptomatologiei.

  • Evita alimentele declansatoare. Psoriazisul provoaca inflamatii, precum si anumite alimente provoaca si inflamatii. Sunt studii care sustin ca evitarea acestor alimente ar putea imbunatati simptomele. In consecinta, este indicat sa eviti consumul de carne rosie, zahar rafinat, alimente prelucrate si produse lactate.

  • Consuma mai putin alcool – alcoolul poate sa creasca riscul de aparitie a unei eruptii. De aceea, medicii sustin ca este ideal sa renunti complet la alcool.

  • Diminuarea stresului – stresul este un declansator bine stabilit pentru psoriazis, relatia dintre cele doua fiind bine recunoscuta. Invatarea de a gestiona si de a face fata stresului va poate ajuta sa reduci eruptiile si sa usurezi simptomele. Psihoterapia, meditatia yoga, acupunctura, aomaterapia, gemoterapia, tratamentele balneare sunt doar cateva din modalitatile cu ajutorul carora poti reduce nivelul stresului.

  • Renuntarea la fumat – sunt studii care arata ca fumatul creste riscul de psoriazis, iar pacientilor care au deja psoriazis le va accentua si exacerba simptomele.

  • Stil de viata – unii oameni nu sunt foarte afectati, insa exista pacienti carora afectiunea le afecteaza fiecare aspect al vietii personale si profesionale. Unele persoane au eruptii saptamanal sau lunar, altii doar ocazionale. Atunci cand erupe, psoriazisul poate provoca dureri si mancarimi severe. Uneori, pielea crapa si sangereaza. Unele eruptii necesita vizite suplimentare la dermatolog pentru tratament. Durerile duc frecvent la lipsa de somn, ceea ce afecteaza persoana si in celelalte aspecte ale vietii. Eruptiile repetitive pot duce la depresie, la aparitia sentimentelor de disperare, tristete, furie, jena, stima de sine scazuta. Sunt situatii in care pacientul ajunge si la spital pentru tratament. Pentru acesti pacienti este esential suportul familiei dar si consilierea psihologica, pentru a invata lupta cu boala, dar mai ales acceptarea ei.

Care sunt complicatiile psoriazisului

Afectiunea este asociata cu o multitudine de comorbiditati.

  • Boala Crohn. Cea mai frecventa afectiune extracutanata intalnita la pacientii cu psoriazis este boala Crohn – o afectiune cronica intestinala.

  • Diabetul zaharat. Sunt o multitudine de studii care arata ca diabetul zaharat si afectiunile cardiovasculare sunt larg raspandite la pacientii cu psoriazis comparativ cu populatia generala. De asemenea, se pare ca un pacient cu psoriazis are un risc de 9 ori mai mare de a face diabet zaharat.

  • Depresie, anxietate. Apar si complicatii de ordin emotional, psihologic. Astfel, pacientii se confrunta de multe ori cu depresie, anxietate, scaderea respectului de sine dar si a apetitului sexual, viata de familie avand de suferit. Mai mult, marea majoritatea a pacientilor isi vor dori sa se izoleze social.

  • Cancer. Pacientii cu psoriazis au un risc crescut de a dezvolta anumite tipuri de cancer, exemplu – limfoame.

  • Artrita psoriazica. Artrita psoriazica este o afectiune inflamatoare cronica localizata la nivelul articulatiilor si al tesutului conjunctiv, care apare la 30% dintre pacientii diagnosticati cu psoriazis. Boala afecteaza atat femeile cat si barbatii si de cele mai multe ori isi face simtita prezenta intre 30 si 50 de ani. Totodata, unii pacienti se confrunta cu un debut brusc al bolii, iar altii cu unul lent. Boala se caracterizeaza de urmatoarele simptome: oboseala cronica, durere si edem la nivelul tendoanelor, bursite: durere, tremuraturi, edem la nivelul articulatiilor, deformarea unghiilor, conjunctivite.

Monitor Psoriazis

Tratament naturist de ajutor in psoriazis

Uleiul de peste, vitamina D, aloe vera se pare ca pot ameliora simptomele psoriazisului. De asemenea sunt o multime de remedii naturale sau creme care pot ajuta la diminuarea simptomelor, insa este indicat ca inainte de a apela la ele sa discuti cu medicul tau. Chiar daca sunt naturale pot influenta tratamentul tau.

Iata cateva solutii si remedii naturale de ajutor in psoriazis:

  • Ia-ti un umidificator. Este recomandat sa folosesti un umidificator in camera unde dormi pentru a mentine aerul in locuinta umed. Acest lucru va ajuta pielea sa nu se usuce.

  • Stai departe de sapunuri, de parfumuri sau orice substanta chimica care poate irita pielea. Indicat este sa utilizezi numai produse destinate pielii sensibile.

  • Mananca sanatos, dieta are un rol important in gestionarea psoriazisului. Prin urmare este bine sa elimini carnea rosie, grsimile saturate, zaharurile rafinare, carbohidratii dar si alcoolul. In schimb, poti consuma peste si fructe cu coaja lemnoasa acestea fiind surse de acizi grasi omega 3 care sunt recunoscuti pentru capacitatea lor de a reduce inflamatia. Prin urmare, aceste lucru poate ameliora simptomele psoriazisului.

  • Uleiul de masline atunci cand este aplicat pe piele poate calma simptomele psoriazisului.

  • Aloe vera este recunoscuta pentru puterea sa de a reduce inflamației si pentru faptul ca accelereaza timpul de vindecare. Gelul obtinut din aloe vera se pare ca ar aduce efecte benefice pielii atinse de psoriazis. De asemenea, aplicat pe piele gelul reduce roseata.

  • Otetul de mere. Acestea este utilizat din antichitate ca dezinfectant si se pare ca poate ajuta la ameliorarea mancarimii produse de psoriazis. Se poate clati parul dupa spalare cu el, iar mancarimea va fi mult diminuata. Multe sampoane in au inclus ca ingredient, deoarece face bine scalpului afectat de psoriazis.

  • Capsaicina – ingredientul din ardei iuti. Acesta este frecvent adaugat in compozitia crememelor si unguentelor, fiind renumita deoarece blocheaza terminatiile nervoase care transmit durerea. Mai mult, cercetatorii de la Centrul Medical Universitar Freiburg, Germania, au descoperit ca anumite creme care contin capsaicina pot ajuta la reducerea durerii, inflamatiei asociate cu psoriazisul. Dar intrebati medicul inainte de a le folosi.

  • Turmericul este de ajutor in reducerea episoadelor de psoriazis. Acesta poate fi luat sub forma de pastile sau poate sa fie pur si simplu presarat in mancare.

  • Florile si fructele de soc deoarece au proprietati detoxifiante sunt bune pentru ameliorarea psoriazisului.

  • Planta denumita „Trei frati patati” are efecte benefice asupra organismului afectat de psoriazis. Aceasta elimina ureea, creatinina, dar si alte deseuri, avand actiune antioxidanta si imunomodulatoare. Se face un ceai si se bea zilnic, pentru doua saptamani, ceaiul aducand beneficii in cazul bolnavilor de psoriazis.

  • Radacina si frunze de telina – au un rol depurativ, fiind utile in special atunci cand psoriazisul este insotit de probleme articulare.

Uleiul de cocos este foarte bun pentru pielea uscata deoarece o hidrateaza foarte bine. De asemenea este un remediu excelent si pentru par, el ajuta la mentinerea umiditatii fiind benefic si in cazul psoriazisului. De aceea, uleiul este de recomandat si ca tratament pentru scalpul afectat de psoriazis.

Monitor Psoriazis

Puteti citi aici si alte articole despre psoriazis scrise de medici.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.