Imunizarea impotriva oreionului prin vaccinare

 

Despre vaccinul ROR

Programul national de imunizare al Ministerului Sanatatii ofera gratuit tuturor copiilor vaccinul ROR ( rubeola, rujeola, oreion). Acesta este un vaccin viu atenuat. Vaccinurile sunt distribuite medicilor de familie si acestia vaccineaza cu ROR.

Secventa de vaccinare cu ROR pentru copii, precum si alte informatii utile despre vaccin gasiti aici.

Vacinarea ROR a fost introdusa in schema noastra nationala din 2004. Pana atunci doar fetele au fost vaccinate cu vaccinul rubeola-rujeola (din 1998-2004).

In 1948 s-a produs primul vaccin urlian , inactivat. Acesta a fost retras de pe piata, pentru ca producea o imunitate de scurta durata. In 1967 s-a dezvoltat primul vaccin viu atenuat anti-oreion care dezvolta anticorpi masurabili pe o perioada lunga de timp.

Imunitatea indusa de vaccinurile vii atenuate este mai durabila, mai eficienta şi are un spectru mai larg de reactivitate încrucişatã, compatariv cu cea indusã de virusurile inactivate.

Vaccinurile virale atenuate au avantajul important al stimularii ambelor compartimente ale raspunsului imun: celular şi umoral, atat sistemic cat şi local.

Vaccinarea cu un preparat viu atenuat echivaleaza cu o infectie asimptomatica. Tulpinile vii-atenuate sunt lipsite de capacitatea de a cauza bolile de care dorim sa ne ferim.

 

De ce alegem vaccinarea?

  • Protejeaza copilul de disconfortul dat de oreion ( durere, febra, inapetenta, etc)
  • Protejeaza impotriva complicatiilor posibile ce insotesc oreionul, in special baietii nu vor risca sa devina infertili ( o posibilitate a inferitlitatii poate fi aceasta boala cu virusul urlian).
  • Ne ofera posibilitatea de a evita absentele de la scoala si de la munca (pentru parintele care ingrijeste).

 

Cine ar trebui sa fie vaccinat

Confrom Planului National de Imunzare, toti copiii ar trebui sa primeasca vaccinul ROR>

Schema de vaccinare cu ROR in Romania este urmatoatea:

Prima doza se face la varsta de 1 an ( 12-15 luni).

A doua doza se face la varsta de 5 ani ( 4-6 ani).

Injectia se efectueaza in membrul superior, subcutan.

 

Vaccinul este recomandat de asmenea adultilor, care pot fi vaccinati cu 2 doze de ROR, daca nu au fost vaccinati in copilarie.

 

Vaccinarea gravidei

Gravidele nu se vaccineaza cu ROR. In timpul sarcinii este contraindicata vaccinarea cu tulpini vii-atenuate. Daca trebuie sa fie vaccinata o femeie cu ROR, se asigura ca aceasta nu este insarcinata si apoi se vaccineaza. Dupa vaccin trebuie sa treaca 3 luni pana la momentul conceptiei.

Alte informatii importante despre vaccinul ROR si recomandari pentru gravide gasiti aici.

 

 

 

Pentru cine NU se recomanda vaccinul

Contraindicatii absolute:

  • Gravidele nuse vaccineaza cu ROR.
  • Persoanele care au suferit soc anafilactic in antecedente nu sunt vaccinate, decat intr-o camera de urgenta. Soc anafilactic ( reactie anafilactica) = reactie severa a organismului la diferiti alergeni ( medicamente, alimente, polen, agenti din mediul extern, etc) ce se manifesta prin bronhospasm, tuse , cianoza, stop cardiorespirator ( aceste manifestari sunt cele mai grave).

Contraindicatii relative (de moment) :

  • Nu se vaccineaza daca copilul are febra mare. Se asteapta sa fie sanatatos, apoi se vaccineaza. Totusi, subfebrilitatea si infectiile respiratorii usoare nu sunt o contraindicatie temporara de vaccinare.
  • Persoanele cunoscute cu alergie la ou nu au contraindicatie la vaccinare. Acestea nu fac reactie anafilactica . Aceste persoane trebuie urmarite mai atent timp de 20 de minute post vaccinare.
  • Vaccinul contine o cantitate mica de neomicin. Persoanele cunoscute ca sunt alergice la aceasta substanta pot face vacinul dar sub stricta supraveghere ( preferabil intr-o camera de urgenta). Daca in antecedente i-a fost pusa viata in pericol din cauza acestei substante, NU se mai face acest vaccin.
  • Nu se administreaza vaccinul la persoanele ce sunt in tratament cu imunglobulina. Se administreaza vaccinul cu 2 saptamani inainte sau cu 3 luni dupa tratamentul cu imunglobulina sau transfuzie de sange.
  • Copiii cu HIV ce fac tratamnet imunosupresiv NU sunt vaccinati. Copiii care au HIV dar nu fac tratament, este recomandat sa se faca acest vaccin, tocmai pentru a nu a face complicatii in eventuala imbolnavire cu rujeola, rubeola sau oreion.
  • copiii imunocompromisi ( care fac chimioterapie) NU fac acest vaccin. Se pot vaccina dupa 3 luni de la incheierea curelor de chimioterapie. Pentru acesti copii este foarte important ca cei din jurul lor sa fie vaccinati pentru a nu contacta boala de la ei. Un copil recent vaccinat nu este contagios ( nu imprastie virusul) pentru un bolnav imunocompromis.

Spuneti medicului daca aveti urmatoarele:

  • HIV/SIDA sau orice alta boala ce afecteaza sistemul imun
  • daca luati medicamente ( de ex: steroizi) ce ataca sistemul imun
  • orice fel de cancer ( leucemii, etc)
  • tulburari de sangerare
  • daca ati efectuat alt vaccin in ultimele 4 saptamani
  • ati primit transfuzii de sange

Toate acestea nu sunt o contraindicatie absoluta , ci doar temporara.

 

Care este siguranta vaccinului ROR

Vaccinul ROR este un vaccin sigur.

In 1998 un medic britanic a lansat ipoteza ca vaccinul ROR ar cauza autism ( desi initial a spus ca acest vaccin ar cauza boala Crohn). A fost suficient ca un singur medic, cu un singur studiu pe 12 copii , prezentand date eronate, falsificate, sa produca isterie pe tot mapamondul. Pentru aceste fapte de fals si 12 acuzatii de abuz, a fost acuzat de tribunal si i s-a retras dreptul de a mai profesa.

Intre 1999 si 2001 , thiomersalul ( substanta incriminata din vaccin ca ar cauza boli) a fost scoasa din vaccinul ROR definitiv. In Romania , vaccinul ROR a fost introdus in schema nationala doar din 2004, in consecinta, vaccinul ROR administrat copiilor nostrii nu continea thiomersal.

In prezent, NU exista substanta thiomersal in vaccinul ROR.

Din 2003 , CDC ( Centrul de Control al Bolilor si Preventie) a efectuat 9 studii care au demonstrat ca thiomersalul NU cauzeaza autism si nici nu are efect neurologic pe termin lung. Aceste studii au avut loc in Suedia, Danemarca, Anglia, SUA.

http://www.cdc.gov/vaccinesafety/pdf/cdcstudiesonvaccinesandautism.pdf

http://www.jpeds.com/article/S0022-3476%2813%2900144-3/pdf?ext=.pdf

http://www.cdc.gov/vaccinesafety/concerns/thimerosal/timeline.html

 

In cazul in care copilul a facut boala ( oreion, rubeola sau rujeola) se continua vaccinarea conform schemei de vaccinare. Imuniarea naturala ( prin boala) nu este un motiv de nevaccinare, mai ales ca vaccinul protejeaza copilul de 3 boli.

 

Reactii adverse si raportarea lor

Reatii adverse usoare

  • subfebrilitati sau febra
  • durere locala
  • la locul injectiei poate sa apara o roseata si tegumentul sa fie un pic mai tare

Recatii adverse moderate:

  • rash ( roseata) pe corp
  • prurit ( mancarime)
  • purpura
  • plans anormal
  • marire a ganglionilor
  • diaree
  • varsaturi
  • pierderea poftei de mancare

Aceste reactii se remit ( trec) in cateva zile

 

Reactii adverse severe

  • convulsii febrile ( mai ales la copiii care fac convulsii la febra)
  • reactie anafilactica

 

Reactiile adverse ale vaccinurilor sunt foarte bine documentate. Pacientii si medicii sunt incurajati sa comunice orice probleme constata in asociere cu administrarea vaccinurilor iar firmele producatoare sunt obligate (prin lege) sa le raporteze si sa le adreseze foarte rapid si pe fiecare in parte.

Aceasta abordare are avantajul de a surprinde orice problema care poate fi legata de vaccin, cu obligatia catre firma producatoare de a le comunica pacientilor dar are si dezavantajul ca simpla enumerare a unor probleme usoare sau foarte rar intalnite sa scada increderea in vaccin.

Discutati cu medicul beneficiile si riscurile pentru a lua cea mai buna hotarare cu privire la vaccinare.

Ce probleme ar trebui sa raportez

Urmariti orice semne de reactive alergica, febra sau schimbari ale comportamentului

Semne de reactive adverse pot fi:

Semne de reactie alergica severa ce pot include urticarie, edem (umflarea) al fetei sau gatului, dificultati de respiratie, cresterea pulsului, ameteli, slabiciune. Acestea pot apare dupa vaccinare la un interval de timp care poate varia intre cateva minute si cateva ore.

Ce ar trebui sa fac

Daca considerati ca aveti o reactie alergica severa sau alt tip de urgent, apelati 112 sau duceti persoana afectata la cel mai apropiat spital la departamentul de urgenta sau chemati un doctor.

Dupa rezolvarea situatiei, raportati evenimentul advers catre medicul de familie (si acesta are obligatia de a-l raporta producatorului) sau pe site-ul ANMDM (Agentia Nationala a Medicamentului si Dispozitivelor Medicale) http://www.anm.ro/anmdm/med_reactie_adversa.html.

 

 

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.