Imunizarea impotriva gripei prin vaccinare

 

Despre vaccinul antigripal

Primul si cel mai important pas in prevenirea gripei este vaccinul anual. Desi exista si masuri zilnice si pucntuale de protectie (evitarea persoanelor bolnave, repausul la domiciliu, spalatul pe maini si tustul sau stranutatul in batista), vaccinul ramane cea mai sigura si eficienta cale de prevenire a gripei.

Totul despre vaccin si eficienta sa aici

De ce sa ne vaccinam?

Influenza (gripa) este o boala serioasa care poate duce la internare in spital si chiar moarte. Milioane de oameni se imbolnavesc anual de gripa, sute de mii sunt internati si mii de oameni mor din cauza complicatiilor provocate de gripa.

Vaccinul anual este cea mai buna sansa de a reduce riscul imbolnavirii de gripa si de a transmite virusul celorlalti. Cu cat mai multi oameni isi fac vaccinul, cu atat mai putin virusul se poate raspandi in comunitatea respectiva (este vorba de imunitatea de comunitate care impiedica declansarea epidemiilor, protejandu-i astfel si pe cei nevaccinati).

Cum functioneaza vaccinul?

Vaccinul impotriva gripei sezoniere produce anticorpi in organism la doua saptamani dupa vaccinare. De aceea este recomandata vaccinarea la inceputul toamnei, ianinte ca sezonul de gripa sa se instaleze. Anticorpii ofera protectie impotriva virusurilor (tulpini gripale A si B) cuprinse in vaccin.

 

Cine ar trebui sa fie vaccinat

Oricine se poate imbolnavi de gripa, iar complicatiile pot aparea la orice varsta, insa anumite categorii de persoane au risc mare de imbolnavire si de complicatii grave. Persoanele la risc, care ar trebui sa se vaccineze in fiecare an sunt:

  • copiii mici
  • adultii de peste 65 de ani
  • femeile insarcinate
  • persoanele care sufera de boli cronice (ca diabet, astm, boli de inima)

Vaccinul este in general recomandat oricarei persoane cu varsta de peste 6 luni. 

Vaccinul antigripal este sigur pentru femeile insarcinate?

Da. Milioane de femei insarcinate au primit si primesc anual vaccinul antigripal. Exista o literatura de specialitate bogata cuprinzand studii care demonstreaza siguranta vaccinului antigripal pentru gravide.

 

Vaccinarea gravidei

Vaccinul antigripal este sigur pentru femeile insarcinate?

Da. Milioane de femei insarcinate au primit si primesc anual vaccinul antigripal. Exista o literatura de specialitate bogata cuprinzand studii care demonstreaza siguranta vaccinului antigripal pentru gravide.

„Femeile insarcinate si cele care tocmai au nascut sunt expuse unui risc mai mare de a dezvolta o forma mai brutala a gripei si complicatii grave. Acestea se datoreaza modificarilor aparute in timpul sarcinii in sistemul imunitar,  in functionarea inimii si plamanilor. Vaccinul antigripal poate fi administrat in orice moment al sarcinii, inainte si in timpul sezonului de gripa. Femeile care sunt sau vor fi insarcinate in timpul sezonului gripal ar trebui sa primeasca vaccinul antigripal inactivat.

Vaccinurile vii-atenuate nu sunt recomandate in timpul sarcinii.” (Sursa citarii: CDC)

 

Pentru cine NU se recomandă vaccinarea

Copiii sub 6 luni sunt prea mici pentru a primi vaccinul antigripal.
Consultati-va cu medicul dumneavoastra inainte de a va vaccina, daca sunteti intr-una sau mai multe din situatiile de mai jos. Medicul poate stabili daca este indicat sa faceti vaccinul:
•    Daca aveti alergii severe la vaccinul antigripal sau la vreuna din componentele sale. Medicul poate oferi lista completa a componentelor.
•    Daca ati suferit de Sindromul Guillain-Barré (sindrom care provoaca paralizii severe)
•    Daca nu va simtiti bine, descrieti-i medicului simptomele si stabiliti impreuna cu el daca puteti face vaccinul la insanatosire.

 

Reactii adverse si raportarea lor

Vaccinul antigripal, la fel ca orice alt medicament, poate avea ractii adverse, care sunt de obicei usoare si de scurta durata, trecand de la sine.

Reactiile usoare sunt:

  • Inflamare sau inrosire a zonei in care a fost administrat vaccinul
  • Febra (cu temperatura mica)
  • Dureri

In general, persoanele care se vaccineaza pentru gripa nu au reactii severe la vaccin. Totusi, exista ocazii rare, in care vaccinul poate provoca reactii alergice (de aceea este recomandat, mai ales daca stiti ca suferiti de alergii, sa va consultati cu medicul inainte de a va vaccina). Semnele unei reactii alergice includ: respiratie ingreunata, raguseala sau respiratie suieratoare, umflarea zonelor din jurul ochilor sau buzelor, urticarie, slabiciune, ameteala, paliditate sau cresterea ritumului cardiac. Aceste semne, daca este cazul, apar in decurs de cateva minute pana la cateva ore de la administrarea vaccinului.

In urma unei interventii medicale, inclusiv vaccinarea, unele persoane pot lesina, din motive care tin de sensibilitatea individului. 15 minute de repaus in pozitie sezut sau intins poate preveni lesinul si accidentarile provocate de acesta. Spuneti-i medicului daca va simtiti ametiti, daca vi se incetoseaza vederea sau daca va tiuie urechile.

 

Raportarea 

Urmariti orice semne de reactii alergice severe, febra foarte mare sau comportament neobisnuit.

Daca considerati ca aveti o reactie alergica severa sau alt tip de urgenta, apelati 112 sau duceti persoana afectata la cel mai apropiat spital, la departamentul de urgenta sau chemati un doctor.

Dupa rezolvarea situatiei, raportati evenimentul advers catre medicul de familie (acesta are obligatia de a-l raporta producatorului) sau pe site-ul ANMDM (Agentia Nationala a Medicamentului si Dispozitivelor Medicale) http://www.anm.ro/anmdm/med_reacție_adversă.html.

Comentariile sunt inchise.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.