Gripa

Vaccinarea, singurul mod de prevenire al gripei

Gripa este o infectie virala a tractului respirator care se raspandeste extrem de usor, pe calea aerului, de la o persoana bolnava la una sanatoasa. Medicii avertizeaza ca unica modalitatea de a preveni gripa este vaccinarea care in mod firesc trebuie sa aiba loc toamna, in lunile octombrie- noiembrie. Desi gripa poate face oricine, cei mai afectati sunt copiii mici, gravidele care au un sistem imunitar slabit si persoanele cu afectiuni cronice sau varstnicii.

Vaccinarea sezoniera este recomandata in special persoanelor care se afla intr-un grup cu risc. Cel mai bine este ca vaccinul sa fie facut in lunile octombrie-noiembrie si cei la risc este indicat sa se vaccineze anual impotriva gripei. Retine! Absolut toate vaccinurile antigripale ca sa aiba efect trebuie sa treaca minimum 2 saptamani pentru ca ele sa ofere protectie. De aceea este esential sa te vaccinezi la timp, cu mult inainte de a incepe o epidemie de gripa.

Gripa este o boala infectioasa localizata la nivelul tractului respirator – nas, gat si plamanii.

Care sunt semnele si simptomele gripei

Intotdeauna in cazul gripei debutul este brusc, agresiv, chiar violent. Pacientul se va confrunta cu:

  • febra destul de mare, 40-41 de grade Celsius,

  • tuse puternica,

  • dureri de gat,

  • nasul este infundat, sau curge,

  • frisoane,

  • cefalee sau durere de cap intensa,

  • nu suporta lumina,

  • disconfort generalizat,

  • slabiciune,

  • ochii sunt rosii, iritati

Daca nu este tratata corect, gripa poate duce la complicatii serioase, uneori fiind chiar letala. De exemplu, pacientul se poate confrunta cu infectii la nivelul urechii, penumonie, bronsita, probleme de natura cardiaca. In cazurile severe, pacientul are si manifestari precum: stari de voma si de greata, diaree, ameteli, dureri puternice in piept, lipsa poftei de mancare, dureri abdominale.

 

Cum se transmite gripa

Gripa este extrem de contagioasa, cu alte cuvinte se raspandeste cu usurinta de la o persoana la alta. Virusii care provoaca raspandirea gripei de la persoana bolnava la cea sanatoasa se transmit in principal prin picaturi de lichide respiratorii expediate prin aer atunci cand cineva infectat cu virusul tuseste sau stranuta. De asemenea, sunt cazuri in care un om inhaleaza virusul pe calea aerului si astfel face boala. Atentie! Virusul gripal poate trai pe unele suprafete pana la 24 de ore. Cu alte cuvinte, sunt cazuri in care gripa poate fi raspandita atunci cand cineva atinge obiecte care au pe ele virusul si ulterior atinge nasul, gura sau ochii. Gripa este raspandita cel mai usor in locuri aglomerate, in scoli, in mijloacele de transport in comun, in magazine, la birou. Un copil care are gripa este contagios aproximativ 10 zile, iar un adult 7 zile.

3 familii de virus gripal

Exista 3 familii de virus gripal: A, B si C. Tipul C de regula afecteaza copiii mici. Tipul B spun specialistii duce la o gripa nu foarte agresiva si este un virus care se schimba putin de la un an la altul. Insa tipul A aduce cele mai mari probleme de sanatate la om si este responsabil de pana la 95% din cazuri de imbolnaviri.

Diagnosticul de gripa este stabilit de medic in urma unui test rapid care arata si tulpina responsabila de infectie.

In ce consta tratamentul

Tratamentul are ca scop ameliorarea manifestarilor, a simptomelor. Astfel se va urmari in primul rand reducerea febrei. Medicamentele antivirale nu se iau fara acordul medicului, de aceea sunt disponibile pe baza de reteta, rolul acestora este acela de a preveni complicatiile si de a reduce severitatea simptomelor. Daca vrei sa aiba efect, antiviralele se iau in primele 2 zile de la debutul simptomelor.

Atentie! In cazul gripei nu se ia antibiotic, antibioticul are efect numai in cazul infectiilor bacteriene si doar atunci cand in urma analizelor medicul le prescrie. Da, medicul va prescrie antibiotic, insa numai in clipa in care gripa a dus la complicatii de natura bacteriene, atunci cand exista o penumonie. De asemenea, medicii sustin sa ai mare grija la automedicatie deoarece poti face mult rau. De exemplu, copiii si adolescentii cu gripa nu trebuie sa ia acid acetilsalicilic. Daca li se da exista un risc foarte mare legat de sindromul Reye, o afectiune rara, dar grava, care afecteaza creierul si ficatul.

Care sunt complicatiile gripei

De regula, gripa nu ar trebui sa duca la aparitia complicatiilor. Perioada de boala durand in medie 10-14 zile, mai rar chiar si o luna. Cu toate acestea, sunt persoane care fac complicatii in urma gripei. Principalele complicatii sunt infectiile bacteriene secundare sinusurilor sau plamanilor – pneumoniile. In cazul celor mici, principala complicatie este otita medie. Atunci cand sunt prezente complicatii, febra nu cedeaza usor, pacientul are frisoane mai multe zile la rand, sputa are culoarea galbena, verde sau bruna.

De regula, complicatiile apar la cei care au un sistem imunitar slabit. Pacientii care au astm, BPOC, insuficienta cardiaca sunt la risc si trebuie sa fie vaccinati toamana, in fiecare an. Acestia de regula au complicatii precum sunt pneumoniile. Si femeile insarcinate au risc crescut de a face complicatii din pricina gripei de aceea in cazul lor vaccinarea este foarte importanta. La fel pacientii diagnosticati cu diabet zaharat sunt la risc. In cazul diabeticilor gripa face ca nivelul glicemiei din sange sa fie foarte greu de controlat.

Care sunt diferentele intre raceala si gripa

Raceala si gripa sunt tipuri de infectii localizate la nivelul cailor respiratorii superioare, ambele cauzate de virusi. Pana aici cele doua afectiuni seamana, desi in profunzime cele doua sunt total diferite. Raceala este o infectie virala provocata de peste 200 de virusuri si care afecteaza mucoasa nazala, sinusurile, faringele si caile respiratorii. Pe de alta parte, gripa este mult mai agresiva ca manifestare, fiind provocata de virusul gripal, care se poate manifesta ca o infectie a plamanilor si a cailor respiratorii.

O alta asemanare a celor doua afectiuni este ca atat raceala cat si gripa sunt boli care daca sunt tratate corect nu ar trebuie sa duca la complicatii. Insa atunci cand nu este administrat tratamentul potrivit sau cand imunitatea organismului este scazuta, se pot agrava dand nastere unor probleme grave de sanatate. Si raceala se poate suprainfecta cu o infectie bacteriana, la fel cum si gripa poate duce la complicatii precum este pneumonia, bronsita sau la alte infectii bacteriene, cazuri in care medicul va prescrie antibiotic. Atentie! Cand nu exista complicatii atat in cazul racelilor cat si a gripei nu se prescriu antibiotice. Ambele fiind infectii virale, antibioticul nu are cum sa ajute, acesta este prescris de medic numai in cazul unei infectii bateriene asociate lor.

Gripa versus raceala

  • Raceala poate sa apara in orice anotimp, pe cand gripa isi face simtita prezenta in lunile noiembrie-februarie.

  • Raceala are manifestari usoare, gripa are insa simptome agresive. Exista o singura exceptie: congestia nazala este mai puternica in cazul racelilor decat in cazul gripei.

  • Raceala are un debut lent, gripa are unui brusc, agresiv. Cand este racit pacientul se confrunta cu starile de oboseala, stranut, tuse seaca sau productiva si nas infundat sau rinoree. Gripa insa are un debut brusc cu febra mare, este prezenta o stare de rau generala, o oboseala persistenta. Pacientul are migrene puternice, dureri musculare si osoase, dar si rosu in gat. De regula, febra dureaza intre 3 si 5 zile. Demn de mentionat este faptul ca la gripa intotdeauna febra este mare, de peste 39-40 de grade Celsius, de fapt, specialistii subliniaza faptul ca nu exista gripa fara febra. Este adevarat ca uneori si banala raceala poate fi insotita de febra, dar nu cu valori mari si nu pentru o perioada de cateva zile.

  • Raceala dureaza intre 3 si 5 zile, maximum 10 zile si nu lasa niciun fel de sechele, insa gripa poate dura intre 5 zile si 15 zile, iar perioada de convalescenta este semnificativ mai mare decat in cazurile de raceala. Poate sa se ajunga si la o luna de convalescenta in urma gripei.

Remedii naturale pentru gripa

Gripa este o boala virala care afecteaza tractul respirator – nasul, gatul, plamanii si bronhiile. Este o boala contagioasa care se transmite extrem de usor si uneori poate duce la complicatii grave: pneumonie, bronsita, infectii ale urechilor si ale sinusurilor.

Chiar daca esti tentat sa apelezi la remediile naturale, gripa este o boala care uneori duce la deces, asa ca este indicat sa mergi la medic pentru prescrierea tratamentului. Sunt cazuri in care este necesara chiar spitalizarea pacientului.

Aceste remedii nu sunt sustinute de lumea medicala. Sfatul nostru este sa mergi la medicul infectionist de la primele simptome ale gripei. Trebuie sa discuti cu specialistul folosirea acestor remedii.

 

Uite ce remedii naturale pot ameliora simptomele de gripa

  • Uleiul de oregano. Inca din cele mai vechi timpuri extractul de oregano este un remediu de ajutor in cazul problemelor respiratorii precum raceala, gripa, bronsita, dureri de gat, tuse. Este un bun adjuvant in cazul gripei deoarece duce la aparitia transpiratiei si implicit la scaderea febrei.

  • Radacina de ghimbir. Aceasta ajuta la combaterea starii de greata care este asociata starilor gripale. Poti cumpara radacina de ghimbir sub forma de capsule sau extracte de la magazinele cu profil naturist. Dar iti poti face si un ceai de ghimbir care este la fel de benefic ca si capsulele in cazul gripei.

  • Zincul. Sunt studii care sustin ca zincul este un mineral esential care poate contribui la stoparea inmultirii virusurilor daca este luat in primele 24 de ore de la contractare gripei. Cu toate acestea zincul nu poate preveni imbolnavirea.

  • Bea ceai de tei si soc. Un alt remediu natural de ajutor in cazul gripei este ceaiul cald din flori de tei si de soc in care ideal este sa adaugi, dupa ce s-a racit, 2 lingurite de miere si zeama de la o lamaie.

  • Ceaiul de busuioc este si el recunocut de ani de zile pentru beneficiile pe care le aduce unui bolnav de gripa. Busuiocul este renumit pentru proprietatile sale antiseptice, expectorante. Adauga miere in ceaiul de busuioc si bea 2 cani pe zi.

  • Uleiul esential de eucalipt. Acesta poate fi un real ajutor in cazul gripei. Trebuie doar sa pui intr-un litru de apa fiarta, 6 picaturi de ulei esential de eucalipt, amesteca bine si apoi fa inhalatii, o data pe zi, pentru 5 minute.

  • De asemenea, de ajutor iti sunt si tinctura de propolis, laptisorul de matca sau polenul. Inainte de a le lua intreaba insa farmacistul sau medicul.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.