Ce se intampla cand ne imbolnavim de o boala meningococica

BOALA MENINGOCOCICA

Boala apare la nivel mondial sub forma de epidemii. Cea mai afectata este Africa sub-sahariana dar si tari ca Brazilia, America Centrala, Spania, Marea Britanie.

Boala este potential severa cu rata de fatalitate mare chiar si sub tratament adecvat. Simptomele de obicei severe includ febra, cefalee (durere de cap), greturi, varsaturi, fotofobie, letargie, rash (roseata), insuficienta multipla de organ, soc si coagulare intravaculara diseminata.

Rinofaringita meningococica

Debuteaza cu febra si se asociaza durerea la inghitire, rinoree.

Septicemia meningococica

Are forme acute, fulgeratoare si forme cronice – ce dureaza luni.

Forma acuta are debut brusc cu febra mare, frisoane, dureri articulare, eruptii cu pete rosii inchise cu aspect hemoragic. Bolnavul devine apatic si poate intra in coma.

Forma cronica este mai rara si deasemenea se manifesta prin episoade de febra repetate, frisoane, dureri articulare, cefalee si eruptii petesiale si noduli rosii. Hemoculturile sunt pozitive.

Meningita meningococica

Este precedata de o faringita initiala. Debutul este brusc, cu febra mare, dureri de cap, greturi, varsaturi. Ulterior se instaleaza delirul, agitatie psihomotorie, tendinta la somnolenta, stupoare si apoi coma. Apare eruptia extinsa cu pete rosii-inchise. Bolnavul trebuie internat de urgenta la Terapie Intensiva.

Comentariile sunt inchise.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.