Ce se intampla cand ne imbolnavim de Haemophilus influenza

În anumite imprejurari, bacteria poate ”pleca” din nasofaringe si, in functie de zona in care ”se opreste” se produce boala:

1. Mai frecvent :

  • meninge – meningita
  • laringe – epiglotita (laringita sufocanta)
  • plaman – pneumonia
  • articulatii – artrita
  • tegumente (mai ales tegumentele fetei, gatului si capului) –celulita
  • ureche – otita
  • raspandirea microbului in circulatia sanguina – bacteriemie

2. Mai rar: la nivelul pericardului – pericardita, a oaselor – osteomielita, etc

 

Care sunt cele mai grave boli datorate Hib si simptomele lor ?

  • Meningita cu Hib este infectia membranelor care invelesc creierul si maduva spinarii si este cea mai frecventa dintre bolile invazive produse de Hib. În era pre-vaccinala (perioada in care nu a fost administrat vaccinul impotriva Hib) frecventa se situa la 50-60% din bolile invazive produse de acest microb. Debutul este brusc cu evolutie rapida spre agravare. La bebelusi se manifesta prin febra, refuzul alimentatiei, agitatie si plans exagerat, varsaturi, bombarea fontanelei anterioare. La copilul mai mare incepe cu febra si frisoane, greturi, varsaturi multiple, sensibilitate la lumina, durere de cap intensa, deteriorarea starii de constienta, redoare de ceafa. Riscul de deces este de 3-6% chiar daca se aplica la timp tratamentul antibiotic.
  • Epiglotita este infectia si edemul unei zone din laringe, care poate duce la sufocare. Reprezinta aproximativ 17% dintre bolile produse de Hib. Este o urgenta, care evolueaza rapid, copilul putandu-se sufoca daca nu ajunge la timp in spital! Debutul este brusc, cu febra si dureri la inghitit, ca la o raceala obisnuita, dar in cateva ore stare se agraveaza, copilul respira greu, cu zgomot, se cianozeaza (se ”albastreste”), durerile de gat se accentueaza, nu poate inghiti nici saliva, vocea devine inabusita, stinsa. Datorita faptului ca nu poate respira, copilul devine agitat si cauta o pozitie in care sa poata respira mai usor – ”pozitia de trepied” cu corpul aplecat inainte, capul flectat si gura intredeschisa. Masurile medicale trebuie luate rapid altfel se instaleaza insuficienta respiratorie grava, care poate ameninta viata.

Diagnosticul de certitudine al unei boli produsede Hib se pune pe baza unor teste de laborator care utilizeaza probe din lichidul infectat – sange sau lichid cefalo-rahidian.

 

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.