Sanatatea sau frumusetea dintilor? 9 din 10 romani sufera de paradontoza

parodontoza-dintiNe intereseaza mai mult estetica si mai putin functionalitatea, iar programari la dentist facem doar atunci cand ne doare un dinte sau ajungem sa avem probleme dentare grave, sustine dr. Laura Mocanu, specialist in stomatologie generala.

Asa arata concluzia unui studiu realizat de Art Implant asupra comportamentului romanilor fata de tratamentele stomatologice si de igiena dentara.

De ce apeleaza majoritatea romanilor la serviciile unui cabinet stomatologic?

In nici un caz pentru a-si controla dantura in scop preventiv! De fapt, oamenii pun pret pe frumusetea dintilor, nu pe sanatatea lor.

“70% dintre pacienti vin la cabinetul stomatologic strict pentru o problema de estetica frontala. Ii intereseaza doar dintii cei mai vizibili si deloc ce e in lateral, neglijand functionalitatea, in favoarea albirii, de exemplu”, sustine dr. Laura Mocanu.

Potrivit specialistului in stomatologie generala, aproximativ 10% dintre pacienti vin la cabinete pentru dinti lipsa si, ce este mai grav, 20% din problemele dentare sunt provocate de parodontopatie, boala cunoscuta in termeni populari drept paradontoza.

“In ultimii ani, in Romania, tot mai multe cazuri se confrunta cu o forma foarte agresiva a acestei boli. In plus, incidenta acestei afectiuni a suportului dento-alveolar (gingie si os) a devenit cu mult mai mare la noi decat in majoritatea tarilor europene.

Alarmant este si faptul ca cei care sufera de paradontoza – cam noua din zece pacienti – vin in stadii avansate ale bolii, resemnati, considerand ca e mostenire genetica si ca asta e, n-au ce-i face.

Multi altii nu vin insa deloc, ca si cum nu ar exista solutie pentru problema lor”, mai explica medicul, subliniind ca principalul factor care favorizeaza aparitia acestei boli este de fapt igiena deficitara.

Paradontoza este de fapt o afectiune cauzata de o suprainfectie aparuta la nivelul gingiei si a osului. Medicul stomatolog atrage atentia ca, descoperita in stadii incipiente, parodontopatia poate fi stagnata prin tratamente, astfel incat sa nu se ajunga la caderea dintilor.

“In Romania, din pacate, nu exista o educatie pe parte de igiena orala pentru preventie, care sa-i ajute pe oameni sa descopere la timp problemele dentare. Asa se explica faptul ca inca mai exista oameni care cred ca parodontopatia se poate transmite – ceea ce este complet fals, avand in vedere ca nu e o boala virala – sau ca singura vinovata de aparitia ei e mostenirea genetica”, a mai precizat specialistul.

Chiar daca nu poate fi vindecata, pentru ca osul erodat de boala nu poate creste la loc decat chirurgical, boala poate fi oprita din evolutie prin tratamentul cu laser (care distruge tesutul de granulatie si toate bacteriile, lasand locul curat si actionand ca un veritabil bactericid) sau prin ozonoterapie.

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.