Kilometrajul UV: 8% din populatie sufera de o afectiune cutanata cu potential precanceros

Societatea Romana de Dermatologie continua seria campaniilor de preventie Euromelanoma, proiect demarat in Romania in urma cu 8 ani, perioada in care peste 15.000 de romani au beneficiat de consultatii dermatologice gratuite, iar alte cateva zeci de mii de persoane au fost informate in detaliu asupra riscurilor la care isi pot expune pielea, dar si cum se poate preveni aparitia unei afectiuni cutanate.

Denumita generic „Kilometrajul UV”, campania de preventie de anul acesta se va baza pe un studiu clinic realizat de catre grupul international Euromelanoma, studiu care releva faptul ca 8% din populatie sufera de o afectiune cutanata cu potential precanceros.

Aceasta ampla analiza stiintifica a fost realizata in urma unui screening in masa al populatiei , iar in urma examinarii clinice a unui numar de 394.681 de persoane a rezultat o prevalenta de 8,2% a keratozei actinice (o afectiune precanceroasa a pielii care, daca este lasata netratata, se poate transforma in carcinom scuamocelular).

“Avand ca scop principal determinarea prevalentei keratozei actinice in randul populatiei europene, studiul Euromelanoma, realizat in perioada 2009-2018, a aratat ca intre 4,4% si 13,5% (prevalenta totala de 8,2%) dintre persoanele din cele 32 de tari participante au fost diagnosticate cu keratoza actinica, varsta medie a acestora fiind de 47 de ani. Keratozele actinice pot sa apara fie singure, fie grupate. De obicei, au aspectul unor pete de mici dimensiuni (de obicei 1-2 cm), de culoarea pielii, albe, roz sau intr-o combinatie de culori, acoperite de scuame. Unele leziuni pot fi foarte mici sau practic invizibile, dar pot fi identificate prin textura lor aspra.”, scrie intr-un comunicat al Societatii Romane de Dermatologie.

De asemenea, potrivit susrei citate, studiul clinic Euromelanoma a identificat factorii de risc semnificativi si independenti pentru dezvoltarea keratozei actinice in Europa: sexul masculin, varsta, pielea deschisa la culoare, arsuri solare in copilarie/adolescenta, lipsa aplicarii de protectie solara, petrecerea mai mult de un an intr-o tara mai insorita, vacante insorite, istoric familial de melanom, antecedente personale de cancer de piele non-melanom, prezenta leziunilor de dauna solara si a leziunilor cutanate suspecte.

“Nevii displazici sunt alunite care au o forma mai mare si neregulata decat o alunita obisnuita, o culoare neuniforma, cu centru maro inchis si margini mai deschise, neuniforme. Persoanele cu nevi displazici pot avea mai mult de 100 de alunite si risc mai mare de a dezvolta melanom. Melanomul poate sa se dezvolte dintr-o alunita atipica.”, mai precizeaza Sociatatea Romana de Deramatologie.

Alunitele atipice NU sunt melanom

Alunitele atipice se pot forma oriunde pe corp, inclusiv pe scalp, sani sau picioare, dar apar adesea in zonele care au fost expuse frecvent la soare. Desi nu toate alunitele atipice sunt alunite precanceroase, pot deveni alunite canceroase sau melanom.

Scopul campaniei EMD este de a verifica cu ajutorul dermatoscopului alunitele (nevii displazici) si de a indemna pacientii sa se adreseze medicului dermatolog la prima suspiciune.

„Tratamentul in melanomul cutanat s-a schimbat radical incepand cu 2019 si in tara noastra, intrand linii noi de tratament cum este cea imunologica si cea targhetata dupa mutatia genetica. De la tratamentul acordat initial doar stadiilor de boala metastatica, in prezent tratamentele se fac si in stadiul III de boala. Studiile in desfasurare arata ca in viitorul apropiat vom acorda tratament si pacientilor cu stadiul II de boala, adica melanom nemetastazat” a declarat Presedintele SRD, Prof.Dr. Calin Giurcaneanu.

La randul sau Secretarul General al SRD, Dr. Alin Nicolescu a precizat ca „a fost dezvoltat Algoritmul pacientului cu melanom pe care vrem sa il propunem colegilor oncologi si autoritatilor. Pentru a diagnostica tumorilor cutanate nu este suficient sa evaluezi originea tumorilor prin biopsie ci trebuie sa le diferentiezi de alte leziuni cutanate, sa le cunosti evolutia si tratamentele unanim acceptate in functie de stadiul de boala. De aceea, nu este niciun specialist mai indreptatit sa se ocupe de problemele pielii de la debut pana la faza de tratament decat dermatologul”.

Campania evidentiaza principalii factori considerati de risc inalt de catre dermatologi in dezvoltarea cancerului cutanat:

– Utilizarea de solare
– Expunere frecventa intentionat la soare
– Expunere in timpul activitatilor profesionale la soare
– Expunere recreationala la soare (de exemplu sport sau gradinarit)
– Istoric familial de melanom

Potrivit SRD, campania din acest an, ce poarta sloganul „Riscul de cancer cutanat: nu este vorba de ani, ci de kilometrajul UV” stabileste o legatura intre expunerea cumulativa la radiatiile UV si riscul de cancer cutanat si incurajeaza publicul sa efectueze autoexaminari lunare ale pielii.

Calendarul evenimentelor Euromelanoma prin SRD

12 Mai -29 Iulie: Consulturi in principalele centre dermatologice din tara (Cluj, Brasov, Craiova, Constanta, Sibiu, Targu Mures, Iasi, Sibiu, Oradea, Bucuresti – Spitalul Clinic Colentina, Spitalul Elias, Spitalul Victor Babes, Spitalul Militar)

14 Mai: Maratonul Subcarpati Trail Run editia a III-a – Cocorastii Mislii Prahova

14 Iulie: Maratonul – MTB Teleferic Challenge, Poiana Brasov, editia a V-a (Parte a RoadGrandtour)

14-21 August: „Asuma-ti sa fii sanatos!” – Litoral 2022 (Vama Veche, Mangalia, Saturn, Neptun, Costinesti) – parteneri UMFCD si SRE

1-4 Septembrie: Rosia Montana Marathon

Editia a doua a campaniei „Asuma-ti sa fii sanatos! – Litoral 2022”

Cu ocazia lansarii campaniei Euromelanoma – „Kilometrajul UV”, Societatea Romana de Dermatologie si-a anuntat si prezenta, pentru al doilea an consecutiv, alaturi de Societatea Romana de Endocrinologie, la evenimentul initiat si coordonat de Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” din Bucuresti – Asuma-ti sa fii sanatos! – Litoral 2022 – care se va derula la Malul Marii Negre, in perioada 14-21 august, in statiunile Costinesti, Neptun, Saturn, Mangalia si Vama Veche.

Etichete: afectiuni cutanate cu potential precanceros, alunite, control dermatologie

 

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.