Poluarea are un impact negativ asupra functionarii creierului

Oamenii de stiinta de la Universitatea din Queensland, Australia, si de la Universitatea Carnegie Mellon, Statele Unite, au constatat ca expunerea la poluarea atmosferica are un impact negativ asupra capacitatii si functionarii creierului uman, relateaza agentia Xinhua.

Studiul, publicat in cadrul unei serii in jurnalul National Bureau of Economic Research (NBER), a fost bazat pe date de la peste 100.000 de persoane care au folosit aplicatia pentru telefoane mobile Luminosity, destinata stimularii creierului, informatii asociate ulterior cu cele referitoare la calitatea aerului din zona participantilor. Astfel, a fost masurata capacitatea de gandire a adultilor expusi la diferite niveluri de poluare a aerului cu particule fine (PM2,5), scrie si Agerpres.

”Am constatat ca expunerea la niveluri usor ridicate de PM2,5 a determinat un jucator sa scada cu aproape sase puncte pe o scara de 100 de puncte”, a declarat cercetatoarea principala Andrea La Nauze din cadrul UQ, potrivit surselor citate.

Ea a adaugat ca, desi efectele pe termen lung ale PM2,5 asupra sanatatii au fost studiate pe scara larga, aceasta a fost prima data cand a fost examinat impactul lor imediat asupra functiei cognitive.

”Jocurile pe care le-am studiat au vizat sapte functii cognitive, respectiv memoria, abilitatea verbala, atentia, flexibilitatea, capacitatea de a efectua calcule matematice, viteza si rezolvarea problemelor”, a completat cercetatoarea.

Oamenii de stiinta au constatat ca efectul asupra abilitatilor cognitive a fost mai pregnant in cazul tinerilor. Pe de alta parte, in cazul persoanelor cu varsta peste 50 de ani efectul a fost mai putin accentuat.

Cercetarea aduce in prim-plan un alt aspect al impactului economic al schimbarilor climatice, deoarece asociaza poluarea din atmosfera cu productivitatea lucratorilor.

Etichete: poluarea, efecte poluare, efecte creier poluare, riscuri sanatate poluare, functii cognitive

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.