OMS: Tigarile electronice pe baza de nicotina sunt periculoase

Tigarile electronice si alte produse similare reprezinta un pericol la adresa sanatatii si trebuie reglementate pentru a descuraja tacticile utilizate de industria tutunului pentru atragerea clientilor, a avertizat Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS), citata de AFP.

”Nicotina are o capacitate mare de a provoca dependenta, iar inhalatoarele electronice pe baza de nicotina sunt periculoase si necesita o mai buna reglementare”, a precizat Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul agentiei, citat si de Agerpres.

Noul raport asupra luptei impotriva fumatului mentioneaza ca producatorii acestor produse, a caror gama continua sa se extinda, vizeaza adesea copii si adolescenti.

Miliardarul Michael Bloomberg, fost primar al orasului New York, angajat de mult timp in lupta contra fumatului, a denuntat tactica companiilor producatoare de produse pe baza de tutun.

Astfel, directorul OMS considera ca in statele in care astfel de produse nu sunt interzise ”guvernele ar trebui sa adopte masuri adecvate pentru a-si proteja populatia de pericolul acestor inhalatoare electronice pe baza de nicotina si pentru a preveni utilizarea lor de catre copii, adolescenti si alte grupuri vulnerabile”.

Utilizarea acestor tigari electronice de catre persoanele cu varste sub 20 de ani suscita o preocupare deosebita pentru agentia ONU, in special din cauza efectelor nocive ale nicotinei asupra dezvoltarii creierului la aceasta grupa de varsta si a pericolului asociat anumitor ingrediente.

Copiii care folosesc aceste dispozitive sunt mai predispusi sa fumeze mai tarziu, a notat de asemenea agentia.

Potrivit raportului, 32 de tari interzic vanzarea acestor inhalatoare electronice de nicotina, iar 79 au adoptat cel putin o masura pentru a limita utilizarea lor, cum ar fi interzicerea publicitatii, mai relateaza sursele citate.

Insa, dupa cum subliniaza OMS, 84 de state nu au adoptat masuri de protectie impotriva proliferarii acestui tip de produs.

Etichete: tigari electronice, dispozitive electronice nicotina, inhalatoare electronice nicotina, oms

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.