Studiu: Procesarea informatiilor vizuale este afectata la persoanele deprimate

Cercetatori de la Universitatea din Helsinki specializati in psihiatrie si psihologie, care au analizat efectele depresiei asupra perceptiei vizuale, au anuntat ca studiul lor confirma faptul ca procesarea informatiilor vizuale este afectata la persoanele deprimate, relateaza Science Daily.

In studiul publicat in Journal of Psychiatry and Neuroscience, procesarea informatiilor vizuale de catre pacientii cu depresie a fost comparata cu cea a unui grup de control prin utilizarea a doua teste vizuale. In cadrul testelor de perceptie, subiectii studiati au comparat luminozitatea si contrastul in cazul unor tipare simple, scrie si Agerpres.

”Ceea ce a fost surprinzator a fost faptul ca pacientii deprimati au perceput contrastul imaginilor prezentate in mod diferit fata de persoanele non-depresive”, a declarat Viljami Salmela, colaborator stiintific la Academia Finlandeza potrivit surselor citate.

Pacientii care sufereau de depresie au perceput iluzia vizuala prezentata in modele ca fiind mai putin intensa si, in consecinta, contrastul oarecum mai puternic, fata de cei care nu erau diagnosticati cu depresie.
”Contrastul a fost suprimat cu aproximativ 20% in randul subiectilor nedepresivi, in timp ce cifra corespunzatoare pentru pacientii cu depresie a fost de aproximativ 5%”, a mai explicat Salmela.

Identificarea modificarilor functiei cerebrale care sta la baza tulburarilor mintale este importanta pentru o mai buna intelegere a aparitiei acestora si a modului in care pot fi dezvoltate terapii eficiente.

Acesta este motivul pentru care cercetatorii considera ca este necesar sa se efectueze cercetari suplimentare pe tema impactului depresiei asupra procesarii informatiilor vizuale de catre creier.

Etichete: depresia, efecte depresie, perceptie persoane deprimate, perceptie vizuala

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.