ANSVSA: Nu exista dovezi stiintifice ca alimentele sunt o cale de transmitere a virusului

Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) reitereaza faptul ca, pana in prezent, nu exista dovezi stiintifice privind prezenta si supravietuirea pe alimente a virusului responsabil de Covid-19.

Ca urmare a aparitiei in spatiul public a unui spot publicitar prin care se solicita Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor si Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor reglementarea comercializarii produselor de panificatie neambalate, inducandu-se ideea ca painea neambalata poate constitui o sursa de imbolnavire de COVID-19, ANSVSA a organizat o intalnire de lucru cu reprezentantii asociatiilor si patronatelor de profil, pentru a informa si a clarifica necesitatea unei astfel de actiuni, precum si de a analiza impactul negativ care poate fi generat pe piata produselor respective prin mediatizarea de informatii eronate.

Reprezentantii asociatiilor si patronatelor din domeniul panificatiei, prezenti la discutiile cu ANSVSA, au reclamat faptul ca informatiile eronate aparute in spatiul public au creat confuzie in randul operatorilor si o stare de ingrijorare nejustificata in randul consumatorilor, ceea ce a generat pierderi economice importante pe piata produselor de panificatie neambalate.

Pe acest fond, reprezentantii ANSVSA au reiterat faptul ca, la aceasta data, nu exista dovezi stiintifice ca alimentele sunt o sursa probabila sau o cale de transmitere a virusului.

Potrivit comunicatului mentionat, Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentelor (EFSA) si Organizatia Mondiala a Sanatatii si-au exprimat pozitia, pronuntandu-se impotriva restrictiilor in activitatea de comert cu produse alimentare, pe motiv de Covid-19.

Astfel, ANSVSA considera ca nu este necesara reglementarea suplimentara a comercializarii produselor de panificatie neambalate.

„Respectarea cu strictete de catre personalul angajat care manipuleaza si comercializeaza alimentele a regulilor privind siguranta alimentelor, a celor de igiena personala si de informare adecvata a consumatorilor sunt mecanismele prin care produsele alimentare puse pe piata sunt sigure. ANSVSA realizeaza permanent controale tematice la nivel national in domeniul produselor alimentare de origine non-animala, care vizeaza respectarea de catre operatori a conditiilor de functionare a unitatilor, a modului de intretinere si igienizare a spatiilor in care sunt manipulate si comercializate produsele alimentare, a conditiilor de prelucrare si depozitare a materiilor prime si produselor finite, a cerintelor de trasabilitate si a celor privind etichetarea etc. In plus fata de anii anteriori, controalele din aceasta perioada urmaresc, in contextul pandemiei de COVID-19, atat respectarea normelor de igiena alimentara, cat si a celor de protectie pentru personalul angajat, precum si realizarea de dezinfectii si igienizari cu substante virucide care sa asigure dezinfectarea echipamentelor si ustensilelor din unitatea respectiva”, scrie in comunicatul transmis de ANSVSA.

Etichete: transmitere coronavirus, riscuri alimente covid, painea neambalata

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.