OMS: Recomandari privind purtarea mastilor textile

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a publicat mai multe recomandari, inclusiv cele privind purtarea mastilor textile in timpul pandemiei, relateaza EFE

Potrivit acestora, mastile textile trebuie sa aiba trei straturi de protectie si sa nu fie prevazute cu valva, noteaza si Agerpres.

Dintre cele trei straturi, cel interior, care vine in contact cu pielea, trebuie sa fie din bumbac absorbant, cel intermediar din polipropilena, iar cel exterior poate fi din acelasi material sau dintr-un poliester rezistent la umezeala, a explicat OMS in raportul sau epidemiologic saptamânal.

De asemenea, Organizatia recomanda si examinarea ambalajului in care se afla mastile pentru a verifica daca au fost testate in laborator, garanteaza cel putin 70 la suta din filtrarea microparticulelor de saliva si isi mentin proprietatile dupa cel putin cinci spalari.

Pe de alta parte, OMS mai precizeaza ca nu trebuie sa se aiba in vedere doar capacitatea de filtrare a mastilor, ci si felul in care acopera fata (nu doar gura si nasul, ci si barbia fara a lasa spatii descoperite) si sa-i permita totodata utilizatorului sa respire.

Astfel, OMS avertizeaza ca folosirea a doua masti de pânza in acelasi timp poate prezenta unele riscuri, deoarece ar ingreuna respiratia celor care le utilizeaza si care ar fi astfel nevoiti sa le indeparteze uneori pentru a lua o gura de aer.

Acest tip de masti, care nu sunt medicale si sunt reutilizabile, trebuie pastrate in pungi de plastic sau in ambalaje sigure inainte si dupa folosire si spalate cu sapun sau detergent, preferabil la 60 de grade. Totodata, specialistii mai recomanda ca mastile sa fie lasate in apa fierbinte timp de un minut.

Etichete: masti textile, masti din panza, intretinere masti textile, reutilizare masti textile

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.