Studiu: Muzica ar putea reduce anxietatea si durerea postoperatorie a pacientilor

Oamenii de stiinta au identificat o modalitate prin care ar putea reduce anxietatea si durerea postoperatorie a pacientilor, asta fara efecte secundare, scrie UPI.

O echipa de cercetatori din Olanda a constatat ca simpla ascultare a muzicii in perioada de timp in care este efectuata interventia chirurgicala poate contribui la recuperarea pacientilor, frelateaza si Agerpres.

In cadrul studiului publicat la sfarsitul lunii ianuarie in jurnalul stiintific Open Heart, echipa olandeza a analizat date de la 16 studii cu privire la efectul muzicii asupra ingrijirii postoperatorii.

Studiile au inclus aproape o mie de pacienti, iar aproximativ 90% dintre proceduri au implicat grefe de bypass coronarian si/sau inlocuirea unei valve cardiace.

Potrivit cercetatorilor, muzica utilizata a fost relaxanta, fara ritmuri sau percutii intense. In locul muzicii, persoanele din grupurile de control din cadrul studiilor au fost expuse la alte optiuni, cum ar fi odihna programata, exercitiile de respiratie sau folosirea de casti fara muzica.

Cercetatorii au folosit apoi sisteme de evaluare validate pentru a masura nivelurile de anxietate si de durere resimtite de pacienti.

Analiza datelor a demonstrat ca ascultarea muzicii reduce semnificativ anxietatea si durerea pacientilor dupa o interventie chirurgicala cardiaca majora. Mai multe zile in care pacientii au ascultat muzica au redus, de asemenea, anxietatea pana la opt zile dupa operatie, potrivit studiului.

Cercetatorii au subliniat ca, desi terapia prin muzica pare sa usureze disconfortul resimtit, ea nu a avut un impact semnificativ in ceea ce priveste utilizarea analgezicelor opioide de catre pacienti, durata de spitalizare a acestora, timpul de administrare a ventilatiei mecanice, tensiunea arteriala, ritmul cardiac sau rata de respiratie.

Etichete: anxietate operatie, recuperare postoperatorie, recuperare dupa operatie, beneficii muzica

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.