Studiu: Coronavirusul poate supravietui pana la 28 de zile pe suprafete

Coronavirusul care provoaca maladia Covid-19 poate supravietui pana la 28 de zile pe suprafete precum telefoane mobile si bancnote, potrivit unui studiu realizat de Agentia stiintifica nationala australiana (CSIRO), relateaza AFP si dpa.

Cercetatorii de la Departamentul pentru prevenirea bolilor al CSIRO au descoperit ca virusul SARS-CoV-2 poate trai pe anumite suprafete mult mai mult timp decat se credea anterior, noteaza si Agerpres.

„La 20 de grade Celsius, care este aproximativ temperatura camerei, am descoperit ca virusul este extrem de robust, supravietuind timp de 28 de zile pe suprafete netede precum ecranele telefoanelor mobile si bancnote. In context, experimente similare pentru Gripa A au descoperit ca virusul a supravietuit pe suprafete timp de 17 zile, ceea ce evidentiaza cat de rezistent este SARS-CoV-2”, a declarat Debbie Eagles, director adjunct al Departamentului pentru prevenirea bolilor al CSIRO, potrivit surselor citate.

La 30 de grade, durata de supravietuire a SARS-CoV-2 scade la 7 zile, iar la 40 de grade, este de doar 24 de ore.

Pe suprafetele poroase precum bumbacul, virusul a supravietuit mai putin, pana la 14 zile la cea mai scazuta temperatura si mai putin de 16 ore la cea mai ridicata.

Comparativ cu studiile anterioare, care au aratat ca noul coronavirus poate supravietui pana la patru zile pe suprafete neporoase, de data aceasta timpul este „semnificativ mai lung”, potrivit studiului publicat in Journal of Medical Virology.

Experimentul a fost realizat insa in mediu intunecat, iar cercetarile anteriare au aratat deja ca lumina soarelui poate ucide rapid virusul.

Etichete: coronavirus suprafete, cat supravietuieste coronavirusul pe suprafete, dezinfectare suprafete

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.