Avizele si adeverintele medicale necesare in noul an scolar

Avize medicale necesare in noul an scolar, precum si descrierea situatiilor in care este necesar fiecare dintre ele, potrivit Ministerului Sanatatii:

1. Recomandarea medicala in cazul copiilor cu boli cronice

Elevii/prescolarii care fac parte din grupe de risc (boli respiratorii cronice severe, obezitate severa, diabet zaharat tip I, boli inflamatorii, boli imune/autoimune, boli rare, boli ereditare de metabolism, dizabilitati, tratament imunosupresiv) se vor prezenta la scoala, cu avizul si recomandarile specifice ale medicului curant si cu acordul scris al parintilor.Pentru acestia, reprezentantii unitatilor de invatamant vor identifica, dupa caz, solutii pentru asigurarea procesului educational la distanta sau in conditii de siguranta sporite.In aceste situatii, la solicitarea parintilor, medicul curant sau dupa caz medicul de familie, dupa consultul pacientului, va emite o recomandare care sa precizeze situatia medicala a copilului si in cazul in care se impune indicatia de a nu participa fizic la scoala sau alte recomandari specifice.

2. Adeverinta de boli cronice in cazul apartinatorilor

Copiii care locuiesc in aceeasi locuinta cu o persoana care face parte dintr-un grup de risc se pot, in mod normal, reintoarce la institutia de invatamant.Pot exista anumite cazuri in care, dupa o evaluare concreta si individuala a gradului de boala al persoanei respective si a riscului de contaminare cu SARS-CoV2 pe care copilul il poate aduce acasa, se poate recomanda de catre medicul curant, cu acordul familiei, ca acel copil sa nu se prezinte fizic la scoala.Pentru cei ce nu pot reveni la scoala, reprezentantii unitatilor de invatamant vor identifica solutii pentru asigurarea procesului educational la distanta.In aceste situatii, la solicitarea parintilor, medicul curant sau dupa caz medicul de familie va emite o adeverinta care sa descrie situatia in care se regaseste copilul si recomandarea de a nu participa fizic la scoala sau alte recomandari specifice.

3. Avizul epidemiologic NU este necesar in prima zi de scoala

Va fi eliberat de medicul de familie/medicul curant pe parcursul anului scolar, in situatia in care copilul absenteaza din motive medicale pentru o perioada de mai mult de 3 zile.Avizul epidemiologic se elibereaza in urmatoarele circumstante:a) Dupa o perioada de absenta din colectivitate de cel putin 3 zile consecutive.b) La plecarea in tabere, vizite de studiu etc.

4. Adeverinta de intrare in colectivitate

Face parte din dosarul de inscriere al elevului in ciclul de invatamant (gradinita, primul an de scoala, liceu – n.red.). Se presupune ca aceste adeverinte au fost emise la momentul inscrierii.Astfel, NU mai este necesara eliberarea unei alte adeverinte pentru prima zi de scoala.In cazul in care la dosarul de inscriere nu exista aceasta adeverinta, medicul de familie o va elibera in urma consultului spre a completa dosarul in prima luna de scoala.

5. Adeverinta pentru educatie fizica

Adeverintele pentru educatie fizica nu sunt necesare in prima zi de scoala, ele putand fi aduse pe parcursul primei luni de scoala.

De asemenea, autoritatile au dat publicitatii un set de reguli si recomandari de conduita sanitara pe care elevii trebuie sa le aiba in vedere odata cu inceperea anului scolar pentru a preveni raspandirea noului coronavirus (COVID-19).

Recomandarile pot fi citite AICI.

Etichete: avize medicale scoala, adeverinte scoala, adeverinte de la medicul de familie

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.