Servicii de suport pentru pacientii cu HIV oferite de UNOPA in contextul Covid-19

Transformarea spitalelor de boli infectioase in spitale de prima linie pentru tratamentul Covid-19 ingreuneaza accesul pacientilor cu HIV la servicii si analize medicale specifice. Nesiguranta pe care pacientii cu HV o traiesc privind monitorizarea starii de sanatate are un puternic impact emotional si psihologic asupra acestora, precizeaza Uniunea Nationala a Organizatiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA).

Potrivit sursei citate, COVID-19 a generat schimbari majore privind modul in care sistemul medical functioneaza in Romania. Acest lucru a avut un impact major si asupra modului in care pacientii cu HIV sunt monitorizati/tratati.

Dificultatile cu care pacieniii cu HIV din Romania s-au confruntat in ultimele 6 luni continua, in contextul in care multe dintre serviciile medicale dedicate nu sunt disponibile, legatura cu medicul curant este foarte dificila, analizele specifice se realizeaza foarte greu si doar in anumite centre regionale HIV. Toate acestea sunt cauzate de faptul ca spitalele de boli infectioase unde erau tratati in mod obisnuit s-au transformat integral in spitale de prima linie in lupta impotriva Covid-19, iar accesul persoanelor care nu sunt infectate cu SARS-COV-2 este restrictionat.

Pe fondul acestor provocari, UNOPA isi dezvolta serviciile de suport pentru pacientii cu HIV menite sa-i sprijine pe acestia in gestionarea problemelor cu care se confrunta in managementul bolii, in accesul la servicii medicale, in comunicarea cu medicul specialist, in nevoia de informare si suport in contextul pandemiei cu Covid 19. Astfel, cu sprijinul Companiilor Farmaceutice Gilead si Neola, UNOPA pune la dispozitia persoanelor seropozitive din Romania o serie de servicii:

Serviciul de consiliere – pacientii cu HIV il pot accesa pentru a se consulta cu specialistii UNOPA in legatura cu aspectele ce tin de managementul infectiei HIV, accesul la servicii medicale, tratament si analize specifice, aderenta la tratament, situatii de stigma si discriminare, protectie sociala, depasirea provocarilor de la locul de munca, etc.

Grup de suport online pentru pacientii cu HIV – se va desfasura saptamanal si va fi coordonat de o persoana pregatita in acest sens. Prin intermediul grupului de suport persoanele seropozitive sunt ajutate in directia acceptarii diagnosticului, intaririi relatiei medic – pacient, integrarea aderentei la tratament in stilul de viata, depasirea provocarilor specifice in relatia de cuplu, consolidarea increderii si imaginii de sine, resemnificarea experientei traumatice de pierdere a sanatatii, constientizarea efectelor stigmatizarii internalizate si mijloacele de combaterea ale acesteia, identificarea mecanismelor de aparare si crearea de mecanisme de coping in fata infectiei cronice, depasirea provocarilor de la locul de munca, etc

Peer-suport pentru pacientii cu HIV – serviciu prin care pacientii cu HIV pot discuta direct cu alti pacienti voluntari cu scopul de a face schimb de informatii, a-si valida emotiile, trairile, a gestiona diferite aspecte care pot aparea in viata unui pacient. Posibilitatea de a discuta cu alti pacienti aflati in aceeasi situatie este de un real ajutor in depasirea unor etape firesti in relatie cu infectia, in eliminarea unor temeri nejustificate sau in construirea unor mecanisme de coping la infectie si in consolidarea increderii in sine.

Modalitatea de accesare a serviciilor si alte detalii sunt publicate pe site-ul www.unopa.ro si vor fi promovate in randul pacientilor, al medicilor infectionisti sau prin intermediul retelelor de socializare.

“Aceste servicii se alatura celorlalte servicii de informare, monitorizare si advocacy pe care organizatia noastra le deruleaza permanent. Serviciile de fata isi propun sa suplineasca lipsa accesului la serviciile publice, ca urmare a pandemiei COVID 19. In aceste vremuri dificile suntem la dispozitia pacientilor cu HIV din Romania si ii invitam pe cei care au nevoie de sprijin sa nu ezite sa ne apeleze. De asemenea transmitem pe acesta cale invitatia catre medicii infectionisti de a directiona pacientii cu HIV catre serviciile noastre, pentru ca doar impreuna putem ajuta la depasirea problemelor pe care acesti pacienti le intampina”, a declarat Iulian Petre, Director Executiv UNOPA, in cominicatul citat.

Etichete: hiv-sida, consiliere bolnavi hiv sida, suport online persone cu hiv, unopa

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.